Vietnamesiskt kafé. 22-åriga Hanna Dinh har öppnat nytt på Vikingagatan 10. Foto: Mimmi Epstein

Hon öppnar vietnamesiskt matkafé i Birkastan

Bubbelte, jordgubbslatte med dagsfärsk sylt, friterade vårrullar. På Birkastans nya hål i väggen är all mat inspirerad från Sydostasien.

  • Publicerad 07:07, 24 feb 2021

22-åriga Hanna Dinh får hjälp av sin familj, som tidigare drev restaurangen Vietnam Garden vid Odenplan, med sitt nya ställe som egentligen är två i ett – Vietnam Deli och Yeu bake shop på Vikingagatan 10. Det senare konceptet med olika bakverk inspirerade från Östasien, har i början fått stå tillbaka lite för matdelen av kaféet.

– Tanken är att man ska komma hit och fika, kanske sitta en längre stund och sen kunna ta något att äta när man blir hungrig. Friterade vårrullar är en klassiker som får mig att tänka på en vanlig dag i Vietnam när jag kom hem från skolan och mormor eller någon annan släkting stod och lagade det, säger Hanna Dinh, som flyttade till Sverige när hon var fyra år.

Klassiska rätter från Vietnam

Förutom vårrullar serveras den klassiska nudelsoppan pho och den fyllda baguetten banh mi, som går att få vegansk.

På menyn finns även olika mjölkdrinkar och bubbelte som är populära i Asien.

– En favorit är "matcha strawberry" där en ingrediens är jordgubbssylt. Jag går upp och gör sylten hemma varje morgon och efter halva dagen har den tagit slut, säger Hanna Dinh, som höll på att utbilda sig till grafisk designer när hon för två år sedan köpte en bakbok.

– Sen dess har jag bakat, bakat och bakat. Så jag kommer att utveckla den delen av kaféet och introducera nya bakverk.

Hanna ha själv gjort alla illustrationer på väggarna i kaféet samt valt möbler med omsorg.

– Det är vintage. Jag har gått runt och letat i olika sådana affärer. Några äldre som kom in sa att de gillade att man fick lite "gammal konditorikänsla" av att vara här. Det gjorde mig glad.