Bokhandlare. Hökarängsbon Anna Weilemar sadlar om och öppnar bokhandel på hemmaplan. Om en månad ska allt vara klart för öppning. Foto: Kristofer Hedlund

Hon öppnar vattenhål för bokslukande barn

Kärleken till barnböcker fick Hökisbon Anna Weilemar att drömma om en egen bokhandel. I november blir drömmen verklighet när hon slår upp portarna till Bokskogen på Pepparvägen.

  • Publicerad 16:36, 16 okt 2020

– Jag har älskat barnböcker sedan jag själv fick barn. Många är som konstverk med sina bilder. Jag tror att en barnbokhandel skulle tillföra något i Hökarängen, säger Anna Weilemar, själv Hökarängsbo och trebarnsmamma.

När Mitt i Söderort träffar henne i lokalen på Pepparvägen håller hon på att måla bokhyllor. Det är en hel del kvar att fixa, men i huvudet har hon sin vision klar.

– Målet är att barn i alla åldrar ska hitta något. Jag kommer att ha pekböcker för de minsta men även en del fantasy-merch som pokémon och grejer från Studio Ghibli, berättar hon.

En plats för läshäng

Hon pekar och visar var bokhyllorna ska stå och var det blir läshörna.

– Tanken är att man ska kunna komma in och sitta här en stund. Det kommer att finnas begagnade böcker som man kan läsa på plats och en hörna sammetsfåtölj och mormorslampa, säger hon.

Den som gillar barnböckernas bildvärld kommer också att kunna hitta prints att köpa och sätta på väggen – Bokskogen ska nämligen vara både bokhandel och galleri.

Permittering gav tid till drömmen

Tidigare har Anna Weilemar jobbat som mäss- och eventarrangör. Idén att starta en bokhandel fick hon i vintras.

– Jag började göra research. Sen kom pandemin och jag blev permitterad så jag har haft gott om tid att planera det här, säger hon.

Bokhandelsbranschen blomstrar inte direkt. Hur vågar du satsa på det här?

– De fysiska bokhandlar som ligger i förorter och små orter går fortfarande ganska bra. De som bor där hjälper till genom att handla där. Jag tror att Hökarängen kommer att leverera, folk här gillar att köpa lokalt.

Bokskogen kommer att dela lokal med chokladtillverkaren Green Praline som flyttar från Hauptvägen. Lokalen ska också rymma ett litet kafé.

Öppningen är planerad till i mitten av november.

Böcker, fantasy och praliner

Bokskogen bokbutik och galleri öppnar på Pepparvägen 9A i Hökarängen.

Öppningsdatum är preliminärt satt till 14 eller 15 november.

Målgruppen är barn och unga från 0-14 år. Utöver böcker kommer butiken att sälja presentartiklar med fantasy-, kawaii- och speltema, och prints av barnboksillustratörer.

Bokhandeln kommer att dela lokal med pralintillverkaren Green Praline och där kommer också att finnas en kafédel.

Visa merVisa mindre