Elise med sina tre döttrar utanför Hesselby slott, där hon öppnar upp ett popup-krukmakeri. Foto: Mikael Andersson

Hon öppnar popup-krukmakeri på Hesselby slott

Elise Arwin valde bort ekorrhjulet och uppfyllde sin dröm om ett krukmakeri för att få mer tid med familjen. Nu flyttar hon in med sitt popup-krukmakeri på Hesselby slott. Och barnen – de kommer med.

  • Publicerad 15:51, 10 nov 2017

Elise Arwin

Vem: Elise är 33 år gammal och föddes i Norge. Som tonåring flyttade hon till Sverige. Hon har en bakgrund som civilingenjör i ergonomisk design.

Bor: I Hässelby med sin man Christian och de tre barnen Donna, Stella och Heidi.

Den här hösten skulle jag börja jobba igen som egenföretagare efter föräldraledigheten. Hela sommaren gick jag och kände att ”Nej, jag har inte lust att gå tillbaka till att sitta vid datorn”.

Och så kom jag på att det är ju krukmakare jag ska bli. Polletten bara trillade ner. Jag har hållit på med handarbeten tidigare men aldrig jobbat med det.

Att få vara här på slottet är en dröm. När jag ringde hotelldirektören och berättade om mina idéer så tyckte hon att det lät jättekul!

När jag var liten fick jag höra att det var svårt att lyckas med konstyrket. Det var det ekonomiska som fick styra mitt val av utbildning. Nu tänker jag att livet är för kort för att man inte ska göra det som är kul.

När vi varit hemma med barnen har vi också sett att vi klarar oss med mindre. Man behöver inte världens fetaste lön, bara man mår bra.

Familjen Arwin. Foto: Mikael Andersson

Nu får jag se vad som händer dem varje dag. Jag får lära dem saker. Jag får visa hur man trär symaskinen eller hur man gör när man drejar.

"Går de inte på dagis?"

Vi har valt att ha barnen hemma, istället för på förskolan. ”Jaha, går de inte på dagis”, frågar många. De undrar hur vi orkar med. Men tiden går ju så snabbt! Skulle vi bara träffa dem den lilla tiden på kvällen efter jobbet – vilket också är den sämsta tiden för då är de dödströtta och griniga – skulle det vara jättejobbigt.

Nu får jag se vad som händer dem varje dag. Jag får lära dem saker. Jag får visa hur man trär symaskinen eller hur man gör när man drejar.

Vi har byggt en liten minikiosk till barnen här inne på krukmakeriet. Barnen hjälper också till att plocka kottar i skogen här i Hässelby. Vi doppar dem i stearin som vi återvunnit från gamla ljus från Silverdals griftegård. Vi säljer dem som braskottar, som kan användas istället för tändvätska.

Vi har valt att skruva ner farten och själva sätta takten, istället för att låta omvärlden göra det åt oss.

Nyöppnat i Västerort!

Den 18 november öppnar Elise portarna till Hesselby krukmakeri, i slottskällaren på Hesselby slott. Krukmakeriet med butik kommer att fokusera på ”det dukade bordet”, naturtillverkat och återbruk. Till att börja med blir verksamheten ett popup-krukmakeri. Går det bra kan det bli permanent. Följ resan på instgram på @hesselbykrukmakeri