Konstnär. Nina Marinina har målat av Nockeby, och hennes tavlor finns nu att se som en utställning på Nockeby bageri. Foto: Privat

Hon målar av Nockebys gator

En joggingtur kan vara ett utmärkt sätt att lära känna sitt område. För konstnären Nina Marinina resulterade det i en konstutställning med Nockebys gator.

  • Publicerad 15:58, 15 feb 2021

Romantiskt. Blommor vid Kung Atles väg i Nockeby. Foto: Nina Marinina

Nina Marinina har varit konstnär hela sitt liv. När hon var fem år började hon gå konstkurser i Lettland där hon är född, och fortsatte sedan på konstgymnasium och sedan vidare till Frankrike för högskolestudier. Hon har också pluggat på Konstfack, och bor sedan ett år tillbaka i Nockeby.

– Tidigare har jag bott i södra Stockholm, men jag skulle faktiskt säga att det här är det bästa området jag bott i, säger Nina Marinina.

När coronapandemin slog till började hon springa, vilket också gjorde att hon lärde känna sitt område allt bättre.

– Jag tänkte att det är så fint här, att jag måste måla av det.

Vår- och sommarmotiv

Sagt och gjort. Inspirerad av radhusen och blommorna resulterade tre månaders målande i 13 tavlor med olika Nockebymotiv. Nina Marinina beskriver att hon målat motiven i romantisk stämning på linnedukar som hon spänner upp på kilram.

Tavlorna sitter nu uppe i form av utställningen Nockebybanan, och finns att se på Nockeby bageri. Här finns bland annat Alléparken, Klövervägen, Västerled och Kung Atles väg finns avbildade.

– Motiven är från våren och sommaren 2020. Jag hoppas att de som kommer och tittar kanske kan se sina egna hus, säger Nina Marinina.

Utställningen finns tillgänglig februari ut, och tavlorna är även till försäljning.

Avbildat. Nockebys radhus är ett av motiven i Nina Marininas konstutställning. Foto: Nina Marinina