PIONJÄR. Carola Kastman med Coco, 5 månader, vill anlägga en könsseparatistisk hundrastgård för tikar vid Årstaviken.

Hon kräver könsuppdelad hundrastgård

Att honhundar inte får vara på rastgårdarna medan de löper, är inget annat än ren könsdiskriminering. Det menar Södermalmsbon Carola Kastman, som nu kräver att staden agerar – genom könsseparerade rastgårdar för tikar.

  • Publicerad 20:19, 13 sep 2017

Att patriarkatet följer med ända in på hundgårdarna hade jag aldrig kunnat tro

Så länge som Södermalmsbon Carola Kastman haft hanhundar har det aldrig varit några problem att släppa lös jycken bland dess gelikar på stans rastgårdar. Men när hon med den nyinskaffade tiken Coco som vanligt skulle besöka sin hundrastgård på Söder, fick hon en total chock.

– Jag fick inte släppa in Coco, eftersom hon just då löpte och de andra hundägarna sa att det gör hanhundarna som galna. Jag frågade då var det finns hundrastgårdar för tikar, och fick svaret "ingenstans".

"Inte helt fel med könsuppdelad rastgård, men..."

Speglar samhället

När Carola Kastman började undersöka situationen närmare visade det sig att det inte finns en enda hundrastgård där enbart löpande tikar får vistas i hela stan. Och inte nog med det. Det finns inte i hela Sverige, enligt Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben – som inte ser något problem med den saken.

​– Det finns en sådan oskriven regel, ja. Men börjar man med en gård för tikar så kommer snart krav på att de ska finnas i varenda stadsdel. Stockholm är trångt, jag tycker vi ska vara tacksamma för de gårdar som finns och så får de med tikar hålla sig därifrån under de veckor som de löper.

Du ser det inte som könsdiskriminering?

​– Nej. Det handlar om djur, inte människor.

QUIZ: Vad kan du om Stockholms hundar?

Ett resonemang som Carola Kastman vänder sig starkt emot.

– Att ingen ens kommit på tanken att man kan porta hanhundarna istället som inte kan tygla sina drifter speglar verkligen könsdiskrimineringen i vårt samhälle. Att patriarkatet följer med ända in på hundgårdarna hade jag aldrig kunnat tro.

Vill se världsunik satsning

Hon har nu lämnat som medborgarförslag att en könsseparerad hundrastgård för tikar anläggs vid den lilla gläntan vid caféet Nyfiken Gul vid Årstaviken. Hon menar att det kommer vara en fristad för tikarna, som ofta får finna sig i att bli hunsade av hanhundar även när de inte löper. Men hon stannar inte där.

– Jag tycker att Södermalm ska gå i bräschen och vara först med den här unika satsningen. Men det här är en större politisk fråga, jag nöjer mig inte förrän det finns minst en könsseparerad hundrastgård för tikar i varje stadsdel.

Här är katten som "anfaller" hundar i Hornstull

Medborgarförslaget kommer, som brukligt är, beredas och hanteras inom tre månader. Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, vill inte föregripa processen men tillägger att han inte reflekterat över frågan eftersom han själv inte är hundägare. Feministiskt Initiativ i Stadshuset låter hälsa att de inte är tillräckligt insatta i ämnet för att uttala sig.

Det duger inte alls, enligt Carola Kastman.

– Jag vill uppmana politikerna att agera snabbt. En sådan här orättvisa kan inte fortgå. Annars får det helt enkelt bli anarki, att vi släpper lös stans tikar så de får härja fritt här i Årstaviken.

Carolas förslag får ett lagom positivt bemötande av hundexperten Emelie Draper läs hennes krönika här.

ROSENCRANTZ: Könsseparatism kan vara härligt

UPPDATERING: Carola Kastmans förslag har blivit en het snackis långt utanför Sveriges gränser. Och hennes kamp fortsätter – trots hatstorm.