Engagerad. "Kampen får inte vara slut efter #metoo, vi måste lyfta fram de här frågorna mer kontinuerligt" säger Ebba Bjelke från Kungsholmens Gymnasium. Foto: Sacharias Källdén

Hon kräver att skolan börjar kritisera porr

18-åriga Ebba Bjelke driver feministiska föreningen Femmetopia på Kungsholmens gymnasium. Nu kräver hon att skolan ska prata mer om porr och kritisera den.

  • Publicerad 11:31, 15 nov 2018

Det var Ebba Bjelkes fem år äldre storasyster som startade Femmetopia Kungsholmen. Det är en ideell, feministisk förening på Kungsholmens gymnasium som bland annat arbetar med att föra upp frågor om normer och jämställdhet på schemat. Bland annat var de med och ordnade #metoo-veckan på skolan, något StockholmDirekt har skrivit om tidigare.

Hon drar igång metoo-dagen

– Efter #metoo var många besvikna på lärarna för att rörelsen uppmärksammades så lite i klassrummen. Vi tog upp det med dem och det slutade med en två och en halv timmes diskussion. Bland annat om sambandet mellan cat calling (att vissla efter någon, reds anm.) och regelrätta våldtäkter, att det finns en övergreppskultur, säger Ebba Bjelke och fortsätter:

– Det var vissa som nästan började gråta och det fanns ett uppenbart behov av att diskutera det här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett av Ebbas nästa projekt är ett samarbete med ideella föreningen Porrfri barndom som bland annat verkar för att införa porrfilter på alla landets skoldatorer.

– Vi ska ha en temavecka i skolan där vi tar upp ämnet sexualkunskap och vad det innehåller. Till exempel borde man prata mer om porr och kritisera den. Flera av mina kompisar har varit med om ofrivilligt strypsex men det är bara en bråkdel av vad man förväntas ställa upp på, säger Ebba Bjelke.

Här uppmärksammar skolan #metoo-dagen

– Killar kallar tjejer saker som de inte kan ha kommit på själva, som är uppenbart inspirerat från porren. För mig och mina kompisar är det här vardag men många äldre jag pratar med blir förvånade.

Ebba tycker att det är skrämmande att porren är så lättillgänglig.

– Det gör att den normaliseras och att folk använder den som någon slags manual för hur sex ska vara. Och allt fler yngre tittar. När man är liten har man inget konsekvenstänkande, säger hon.

Elever kräver bättre sexualupplysning efter #metoo

Själv blev Ebba sjuk i anorexi när hon var 11 år. Hon blev frisk men sjukdomen kom tillbaka i ettan på gymnasiet.

– Den har varit med mig hela livet. Jag ville engagera mig i Femmetopia tidigare men jag var för sjuk. Samtidigt kunde jag hitta feminismen när jag befann mig i sjukdomen. Jag tänkte: varför gör jag såhär mot mig själv, varför är jag så destruktiv? Det blev ett verktyg för att dra mig upp från botten. Nu vill jag ordna en temadag i skolan om kroppshets och psykisk ohälsa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När Ebba gick i tvåan blev hon ordförande i Femmetopia. Hon pluggar sista året på samhällsvetenskapsprogrammet och jobbar extra som servitris.

– Helst av allt skulle jag vilja lägga allt åt sidan och ägna all tid åt Femmetopia, säger hon och skrattar.

Foto: Sacharias Källdén