Johanna Elisabeth Martell undervisar Brandbergsskolans musikklasser och frilansar som operasångerska.
 Foto: Isabel Svensson

Hon kan bli Sveriges lucia

En 30-årig tvåbarnsmor från Brandbergen har på lördag chansen att krönas till Sveriges lucia på Skansen. – Jag är den gamla i gänget men jag älskar luciafirandet, säger Johanna Elisabeth Martell.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Sms-röstningen som avgör vem som blir Sveriges lucia 2011 pågår för fullt. En av de sju kandidaterna är Haningeprofilen Johanna Elisabeth Martell som är född och uppvuxen i Västerhaninge och bor i Brandbergen.

– Det är nervöst. Vi vet ingenting om hur vi ligger till i röstningen, säger hon.

Omröstningen slutar när fredag övergår till lördag. Klockan 15 på lördag kröns Sveriges lucia på Skansen. Johanna hoppas att hon kommer bland de tre främsta.

– De tre första får åka till Syrakusa på Sicilien som är Lucias födelsestad. Det är något jag verkligen vill göra. Lucia är ett stort event där nere, säger hon.

De flesta kandidaterna är runt 20 år gamla. Johanna fyllde nyligen 30 år, är gift och har två barn.

– Jag är den gamla i gänget men jag älskar luciafirandet. Jag har gått i hundratals luciatåg under mitt liv men inte de senaste åren. Jag kände att jag saknade luciafirandet och bestämde mig för att söka, säger hon.

Uttagningen till luciatävlingen har förändrats genom åren. Förr i tiden kunde luciatävlingar ses som en form av skönhetstävling. Johanna berättar att luciakandidaterna i år togs ut genom en audition i augusti.

– Vi var runt 100 kandidater och fick provsjunga. Vi sju som togs ut har alla klassisk skolning. Man måste kunna sjunga bra för att bli Sveriges lucia för det är vad uppdraget går ut på. Vi skickade inte ens in ett foto när vi sökte utan det räckte med meritlistan, säger hon.

Johanna Elisabeth Martell är utbildad operasångerska vid Operahögskolan och har bland annat haft flera uppdrag som solist vid Kungliga operan.

– Man kan säga att man är som en frilansare som operasångerska. Det är bra betalt när man väl jobbar men det kan gå lång tid mellan jobben, säger hon.

Sedan februari jobbar Johanna som lärare för Brandbergsskolans musikklasser. Här gick hon själv från fyran till nian.

– Cirkeln är sluten när jag nu är tillbaka som lärare. Nästan alla mina gamla lärare jobbar kvar och det är roligt, säger hon.

Sveriges lucia arrangeras av Radio­hjälpens kampanj Världens barn i samarbete med Skansen. Den som röstar på en luciakandidat betalar 20 kronor för sms:et. Pengarna går till det biståndsprojekt som varje kandidat stödjer.

– Jag har valt Diakonia som driver ett projekt i Egypten mot könsstympning av unga flickor, säger Johanna.

Efter kröningen kommer lucia och hennes tärnor att bland annat sjunga för Drottning Silvia och hovet. Johanna Elisabeth Martell har fått hedersuppdraget att ta ton inför varje sång.