Laddar. Jenny Samuelsson är spårvagnsförare på Nockebybanan och Tvärbanan. Nu ska hon representera Stockholm i spårvagns-EM i Bryssel. Foto: Mikael Andersson

Hon kan bli Europas bästa spårvagnsförare

Jenny Samuelsson och hennes förarkollega ska representera Stockholm i spårvagns-EM i maj. Tills dess är det hårdträning som gäller – och pressen finns att vinna över spårvagnstäta "lillebror" Göteborg.

  • Publicerad 16:30, 15 apr 2019

I januari träffade vi Jenny Samuelsson som är förare på både Nockebybanan och Tvärbanan. Då var hon i full fart med att förbereda sig inför Arrivas interna tävling för att kvala in till spårvagns-EM i Bryssel den fjärde maj. Nu står det klart att det blir hon och en kollega som får representera Stockholm i tävlingen som drar 20 000 åskådare.

– Det känns pirrigt och roligt, säger Jenny Samuelsson.

Läs även: Upp till bevis: Är Stockholm bäst på spårvagn?

Spårvagnsbowling

I Arrivas depå i Alvik hade man byggt upp olika övningsbanor inför den interna tävlingen. De fem lag som tävlade fick genomföra olika moment som precisionskörning, att köra med övertäckta sidospeglar och stanna vid en viss markering, och att hålla hastigheten 15 kilometer i timmen utan att se hastighetsmätaren.

Petrus Sarmento, lagkapten och driftchef på Arriva, var en av domarna i tävlingen.

– Vi räknade ihop snittpoängen för alla lag. Det var fem moment de skulle göra, det sista var spårvagnsbowling som är ganska spektakulärt. Man kör fram i full fart mot en stor boll, och ser hur långt den kommer. Det är svårare än man tror, som spårvagnsförare sitter det i ryggmärgen att inte köra rakt emot något, säger han.

Övar på tidigare moment

Med bara lite mer än två veckor kvar till tävlingen i Bryssel är det hårdträning som gäller för Jenny Samuelsson och hennes kollega. Det är först på tävlingsdagen som förarna får veta vilka grenar som ska vara med, så övningsstationen är inspirerad från tidigare års tävlingar.

– Vi kommer att träna i Brommadepån där vi hade uttagningen och lägga upp en bana. Det blir att träna på precisionsövningar och sånt som har varit på tidigare tävlingar, berättar Jenny Samuelsson.

Och visst finns det en viss press att prestera. I förra årets spårvagns-EM i Stuttgart kammade Stockholmslaget hem segern, och vann mot Göteborg.

– Göteborg är Sveriges största spårvagnsstad och de är väldigt duktiga, så självklart känner vi pressen där, säger Petrus Sarmento.

– Ja, visst känner man absolut en press, säger Jenny Samuelsson.

Den som vill heja på henne och Stockholm kan se tävlingen livestreamas på tramem.eu den fjärde maj.

Spårvagns-EM

Vad? 25 lag från 21 länder ska tävla i den åttonde upplagan av EM, där Europas bästa spårvagnsförare ska utses.

När? 4 maj.

Var? Bryssel.

Vilka? Sverige skickar två lag, Stockholm och Göteborg.

Visa merVisa mindre