Sven-Harrys. Artisten och låtskrivaren Sofia Jannok jojkar för att uppmärksamma samernas nationaldag 6 februari. Foto: Elin Berge

Hon jojkar för samerna

Har du tur kan du höra ekande jojk över Vasaparken på lördagsförmiddagen, detta för att uppmärksamma samernas nationaldag.

  • Publicerad 17:01, 5 feb 2021

Under lördagseftermiddagen går det att höra samisk-jojk eka över Vasaparken. Jojken framförs av artisten och låtskrivaren Sofia Jannok som är känd för sitt brinnande engagemang för Sápmi.
Jojken framförs från Sven-Harrys konstmuseums takterrass och är en programpunkt för att uppmärksamma samernas nationaldag.

– Den samiska kulturen och historien uppmärksammas på bred front lördag 6 februari. Vi är stolta över att få vara en del av firandet av den samiska nationaldagen mitt i hjärtat av Vasastan. Äntligen kan Sverige och Stockholm få upp ögonen på samernas rika kultur och de orättfärdigheter som gjorts mot dem, säger museichefen Dragana Kusoffsky Maksimović.

Samisk konst intar Sven-Harrys

Museet har även en grupputställning med 15 samiska konstnärer som är en del av utställningen "Bakom hörnet vindens jojk", som förlängts till den 22 augusti 2021. Sofia Jannok kommer att jojka i museets konstutställning kl 11.30 och på takterrassen samma eftermiddag, båda uppträdanden kommer att livesändas via museets Instagram.