Hon jobbar mitt i coronasmittan – hyllas som hjälte

Hon testar patienter för coronaviruset i ett ombyggt ambulansgarage. Nu hyllas undersköterskan Mia Löf i flera olika medier. – Vi klarar detta, säger hon till Aftonbladet.

  • Publicerad 20:00, 16 mar 2020

Förra veckan skrev tidningen Arbetet om en undersköterska som jobbade med att testa patienter som misstänktes vara smittade med coronaviruset.

– Jag är inte ett dugg rädd, vi har jättebra rutiner. Jag skulle nog säga att man är mer osäker uppe på avdelningen, säger Mia Löf till tidningen.

Mia Löf i kampen mot Coronaviruset på Infektionskliniken avdelning 5. Foto Johan Adelgren

Hyllas som hjälte

Ett par dagar senare hittade Aftonbladet samma Mia. De skrev om henne på sin Svenska hjältar-avdelning och berättade om sköterskan som blivit ansvarig för sjukhusets drive-in klinik, ett gammalt ambulansgarage dit vatten och el dragits in för att kunna hantera situationen.

Medan patienterna satt i sina bilar gjorde sjukvårdspersonalen ett test – genom att sticka upp en sticka i näsan på dem.

– Det här var folk som precis kommit hem från sina tjusiga alpresor. Det syntes på bilarna. Det var Audi och BMW, säger Mia till Aftonbladet

Ny typ av bilar

Enligt samma artikel hade uppdraget ändrats efter ett par dagar. Då var det andra personer som körde in i testgaraget.

– Det syntes på bilarna att det var personal. Det var gamla skruttiga Toyota-bilar. Det kändes konstigt att ta prover på kollegor, säger Mia till Aftonbladet.

Sedan dess har smittan spridit sig ytterligare. Men Mia har ändå ett par betryggande sista ord:

– Jag tror att vi kommer att greja det här. Kan vi bara få folk att bli sjuka pö om pö så har vi kapaciteten, säger Mia Löf till Aftonbladet.

Säkerheten är mycket viktig: Mia Löf i kampen mot Coronaviruset.

Hyllar undersköterskorna

På Danderyds sjukhus hyllas Mia av sina kollegor. På pressavdelningen säger Marianne Lagerbielke att Mia, precis som de andra undersköterskorna på sjukhuset är en varm, glad och omtänksam person.

– Och så är det fint att just undersköterskorna lyfts i det här, säger hon.

Vad gör du för att stötta under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa på tipsamitti@mitti.se