Poeten Gunnel Arvidsson föräras med en litterär skylt. Hon har tidigare mottagit flera priser och stipendier, bland annat från Sundbybergs stad. Foto: Alexander Kuronen/Åsa Deleau Wiklund

Hon hyllas för dikter inspirerade av Sundbyberg

Snart 30 år efter hennes första diktsamling står den där: Gunnel Arvidssons litterära skylt vid Lötsjön. Hedrande, tycker poeten själv.

  • Publicerad 17:54, 20 maj 2022

Sundbybergs stad har tidigare förärat förmågor som Agnes von Krusenstjerna, Daniel Sjölin och Hillevi Wahl med litterära skyltar.

Till detta gäng har alltså Gunnel Arvidsson nu sällat sig.

– Jag är väldigt stolt naturligtvis och känner mig mycket hedrad av min kommun och hemstad. Att få ett erkännande i sin hemort, det är extra gott, säger hon.

Lägenheten på Fredsgatan flyttade hon till redan 1975. Inte underligt då att diktandet har färgats av Sumpans miljöer, däribland Lötsjön som skylten har satts upp vid.

Målar också

Även i Gunnels akvareller tar hemstaden plats. För ja, både måleri och poesi har hon hunnit med genom åren.

– Det var mycket som hände i mitt liv och jag var tvungen att börja om på något vis. Då fick jag ett råd av en läkare som sade att jag skulle köpa akvarellblock och färger. Sedan växte det fram.

Susanne har skrivit över 3 100 dikter

När det gäller sinnet för språk har hon delvis sitt tidigare jobb som sekreterare att tacka. Hon tror också att hennes förmåga att uppfatta situationer känslomässigt går hem bland läsarna.

– Det är det jag har som utgångspunkt för mitt skrivande, att det ska uttryckas distinkt men ändå på ett allmänt sätt.

Och hädanefter kan alltså flanörer bekanta sig med Gunnel Arvidsson vid Lötsjön – denna viktiga inspirationskälla som hon har sett förändras sedan sjuttiotalet.

– Det har blivit som en urban stadspark. Förut var det som ett litet hörn som låg för sig självt, det var väldigt avslappnat. Nu har alla spänst i steget, säger Gunnel.

Fakta: Gunnel Arvidsson

Gav ut sin första diktsamling "Rent hjärta" 1993. Det senaste släppet "Dagar av liv. Dikter genom årets tider, med akvareller" kom 2021.

Hennes skylt finns på promenadstråket norr om Lötsjön, vid sjöns östra del.

På skylten citeras Gunnel Arvidssons dikt Vårkänslor, inspirerad av just Lötsjön.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Vändning – från maffigt till modest

Nyheter Besked. Nya planer för stationshuset Fem bostadskvarter utmed Bällstaån och ett nytt stationshus. Det är nyheterna när stadskärnan nu planeras vidare. – Det blir en betydligt mer modest stationsbyggnad, säger Stefan Bergström (C).onsdag 6/7 15:06

Ställde in kollo efter smitta

Nyheter Flera äldre på stadens sommarkollo smittades av covid-19. Nu ställs kollot in den här veckan.tisdag 5/7 16:12

Här får Stockholms ukrainare kläder, mat och vänner

Nyheter Nyöppnat center i Solna business park 18 000 ukrainare har flytt till Stockholm under våren. Nu välkomnas de till ett nyöppnat center i Solna. – Vi möter människor i kläder som de flytt i, säger volontären Sven Bergland.måndag 4/7 6:15