Susanna Achitz med sin hund Lexie. Foto: Mikael Andersson

Hon hjälper hundägare förstå sina vovvar

Livet som hund är inte en enda lång sprint på en grön äng med tungan fladdrandes i vinden. Vi träffade hundtränaren Susanna Achitz, som hjälper hundar med stora och små problem.

  • Publicerad 16:21, 11 maj 2018

Många glömmer bort att hundar inte bara behöver fysiska aktiviteter, utan också mental stimulans. Det finns enkla knep för att göra hundens vardag roligare.

I dag ställer vi stora krav på våra hundar att anpassa sig till våra liv, och det kan vara svårt för dem att hänga med i svängarna.

– Ibland ska de gå i koppel. Ibland inte. När vi är hemma ska de inte skälla och vakta, men tvärtom när vi inte är hemma. Det blir dubbla budskap, säger hundtränaren Susanna Achitz, när vi möter henne i hemmet i Bromsten.

Stora och små problem

Susanna Achitz är diplomerad hundinstruktör, hundcoach och blivande hundpsykolog och hundbeteendevetare. Via sitt företag håller hon kurser och föreläser om hur hundägare kan förstå sina djur bättre. Från och med maj månad gör Susanna Achitz också problemhundsutredningar.

Problemen kan till exempel gälla att hunden inte klarar av att möta andra hundar på promenaden utan att skälla, att hunden är rädd för ett visst ljud eller att hundägaren vill vänja sin hund att gå i koppel.

– Hit kommer hundägare med stora och små problem. Men de allra flesta problemen går att lösa, säger Susanna Achitz.

Under utredningen ställs frågor för att utesluta att beteendet inte beror på någon sjukdom, som till exempel epilepsi.

– Ibland kan ett problem också ha en förklaring bakåt i tiden. Varför blev den här hunden avlad överhuvudtaget? En chihuahua avlades till exempel som en vakthund, när den skäller måste man tänka på och förstå att den skäller eftersom den vill hjälpa till att vakta.

– Många glömmer bort att hundar inte bara behöver fysiska aktiviteter, utan också mental stimulans. Det finns enkla knep för att göra hundens vardag roligare. Har man ont om tid kan man gömma hundmaten, istället för att lägga den i skålen. Till exempel genom att lägga torrfoder i en hopknölad toalettrulle.

Alla hundar vill inte hälsa

Till Susanna kommer också hundägare med hundar som uppfattas som osociala.

– Kanske vill de inte hälsa på andra hundar på promenaden. Men det finns många hundar som absolut inte vill ha kontakt med andra hundar. Kanske kan det vara svårare för ägaren att acceptera.

Intresset för hundar har Susanna Achitz med sig från barndomen i Finland.

– Jag växte upp i en familj som tränade jakthundar. Sedan dess har jag drömt om att ha hund, och när vi flyttade till hus i Bromsten passade det bra att skaffa en hund, säger Susanna Achitz och klappar sin hund Lexie, en omplaceringshund som tidigare bott i en liten lägenhet.

Hur har det påverkat din egen syn på hundar, att ha studerat dem så ingående?

– Å ena sidan är det väldigt härligt att lära sig om hundar, men det kan också vara tungt att i vardagen se hundar som försöker kommunicera med sina ägare utan att de märker det. Till slut slutar hunden att försöka kommunicera, säger Susanna Achitz.

Vad kan hundägare generellt bli bättre på?

Susannas bästa tips

Susanna Achitz driver företaget Hundarium i Bromsten där hon håller i kurser och föreläsningar om hundar. Här är hennes bästa tips till hundägare (och andra):

Fråga alltid hundägaren om lov innan du hälsar på en hund.

Glöm inte bort att hunden behöver mental stimulans i vardagen. Det kan du ge din hund genom att till exempel gömma maten.

Har din hund en rädsla för till exempel ljud, sök hjälp om du har möjlighet. Hundars rädslor tenderar annars att växa.

Visa merVisa mindre