Hon hjälper brottsoffer få tillbaka sina liv

Ulla Ravell, 73, vill hjälpa dem som råkat ut för brott. Men offren hittar sällan fram till Brottsofferjourens stöd och antalet ärenden är nu rekordlågt.

  • Publicerad 15:07, 11 jun 2018

För några år sedan råkade en utav Brottsofferjourens stödpersoner ut för ett överfall och blev rånad. Hon var över åttio år och blev av med plånbok och andra värdesaker.

– Hon repade sig aldrig. Hon berättade att trots att hon jobbat i flera år med brottsoffer så hade hon ingen aning om hur hemskt det var. Överfallet tog mer eller mindre livet av henne, säger Ulla Ravell på Brottsofferjouren i Roslagen.

Vill komma i kontakt med fler

Vi sitter på jourens lilla kontor på Biblioteksgången vid Täby centrum. Ulla Ravell är 73 år har jobbat ideellt sedan 2005 med att erbjuda stöd åt de som blivit utsatta för brott. Hon gör alltifrån hembesök hos de offer som inte längre vågar gå ut, till att ta emot människor som fått sina identiteter kapade och liv förstörda.

Vi hade gärna haft dubbelt så många ärenden

Ulla Ravell

Men hon har med åren blivit alltmer frustrerad – ersättningen från kommunerna har varit densamma sedan starten och nu har Österåkers kommun sänkt pengen. Mitt i pratade med henne redan för två år sedan, men ingenting har hänt. Istället är antalet brottsoffer som förmedlas är rekordlågt.

– Vi får ungefär 40 fall i månaden från Österåker, Vallentuna, Danderyd och Täby. Vi hade gärna haft dubbelt så många, säger hon.

Hon och hennes stödpersoner vill hitta och hjälpa brottsoffren, men någonting går fel på vägen.

– Jag vill inte lägga skulden på enskilda poliser eller så. Men man ska alltid erbjuda en person som blivit utsatt för brott ett stöd, men det finns en okunskap om detta vilket innebär att långt ifrån alla brottsoffer får det stöd som de behöver, säger hon.

Kommunen ser på oss som vilken idrottsförening som helst

Ulla Ravell

Hon trodde att deras flytt för två år sedan skulle få fler människor att uppmärksamma deras verksamhet, men så blev det inte.

Äldre offer är särskilt oroliga

Hon säger att det ofta är de äldre som känner sig otrygga, och många isolerar sig i samband med att de blir utsatta för ett rån eller en stöld.

– Många vågar inte ens gå ut från sin lägenhet. Jag försöker få kontakt med olika pensionärsföreningen för att de äldre ska veta att vi finns, men jag får inget gehör alls.

Tvingas söka pengar varje år

Hon försöker få till treårskontrakt med kommunen, men inte heller det går vägen. Istället tvingas jouren söka pengar varje år.

– Kommunen ser på oss som vilken idrottsförening som helst. De ändrar också ansökningsdatumet vilket ett år innebar att vi knappt fick några pengar alls från Täby kommun.

Varför tror du att du inte får bättre återkoppling?

– Jag vet ärligt talat inte. De har väl en bristande kunskap om vad vi faktiskt gör.

Fakta

Har du råkat ut för ett brott?

Brottsofferjouren Södra Roslagen erbjuder gratis hjälp och stöd till brottsoffer, vittnen och deras anhöriga bosatta i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker. Nu ska även Norrtäljes kommun inkluderas.