Alex Alexandersson med sina tauteringar; vattentornet och höghuset i Hagsätra. Foto: Läsarbild Privat

Hon har vattentornet i Högdalen på bara huden

Hökarängsbon Alex Alexandersson är fascinerad av vattentornet i Högdalen. Så pass mycket att hon har tatuerat det på kroppen. – Det är lite som ett landmärke för oss förortskids, säger hon.

  • Publicerad 16:29, 22 nov 2017

Alex Alexandersson är söderortsbo och lokalpatriot in på bara skinnet. På bröstets högra sidan har hon låtit göra en tatuering av vattentornet, som ligger på mellan Högdalen och Hökarängen.

Jag är ju lite besatt. Det är jävligt snyggt och jag gillar betong. Det är som en organism som lever.

Alex Alexandersson.

Kärleksrelationen till vattentornet är en passionerad historia.

– Jag är ju lite besatt. Det är jävligt snyggt och jag gillar betong och det har väldigt speciella små fönster. Det är som en organism som lever. Om man står under det och det blåser så sjunger det inuti, det blir som en flöjt, säger Alex Alexandersson.

Det är en fridfull känsla att stå under tornet, man förhåller sig till ett större objekt och känner sig liten och ödmjuk.

Alex Alexandersson.

Har besökt vattentornet

Alex Alexandersson har tatueringar av saker som betyder och har betytt mycket för henne och hon gör dem på den lokala tatueringsstudion i Hökarängen. Hon dras till ruffiga industriområden och hon älskar hus, arkitektur och betong. Hon är uppvuxen i Hagsätra och har bott i Rågsved. Vattentornet har följt henne genom livet. Sedan hon flyttade till Hökarängen för tio år sedan har hon gått många promenader i området.

– Ibland är jag lite orolig och när jag blir rörig i huvudet och behöver andras brukar jag gå vid Högdalstopparna och vattentornet, det är jävligt häftigt, man får frid. Det är en fridfull känsla att stå under tornet, man förhåller sig till ett större objekt och känner sig liten och ödmjuk. Nu kan man inte gå ända fram eftersom det är ett skyddsobjekt, jag fattar inte att man kunde det förut.

För några år sedan skrev Alex Alexandersson till Stockholm Vatten och frågade om hon fick komma in i tornet och det fick hon.

Hon har även fått en guidad tur på Högdalenverket.

– Även om de kanske missförstod mig lite. Jag fick en guidad tur i hur sophanteringen fungerar, men jag ville ju upp i skorstenen. Det fick jag inte, men det var fint att de tog sig tid, säger hon.

Växte upp i Hagsätra

På andra sidan bröstet har hon låtit tatuera en annan byggnad som har en viktig plats i hennes liv. Det är en ritning av höghuset i Hagsätra där hon växte upp. Hon kontaktade bostadsbolaget Ikano för att få ritningarna.

– Jag och min mamma bodde där och det huset betyder så himla mycket för mig. Det är originalritningen på gaveln av huset, säger Alex Alexandersson.

Hemma i sovrummet hänger en stor utskrift på ritningen av framsidan av huset.

Hon är förmodligen ensam om just de här två tatueringarna. Vad nästa blir vet hon inte.

– Vi får väl se vad det blir. Skorstenen i Högdalen tror jag blir lite för mycket av en fallossymbol för mig, säger hon och skrattar.