Foto: Sanna Källdén

Hon har tusentals bin i trädgården: "Om bina dör så dör vi också"

Bin syns i allt fler bostadskvarter runt om i Söderort. Och de privata odlingarna påverkar mer än man tror. På senare tid har Kerstin Björkmans grannar plötsligt fått mer frukt på träden.

  • Publicerad 11:45, 6 maj 2016

I en härlig villa i Hökarängen bor Kerstin Björkman. Huset har hon för sig själv, men tomten delar hon med många andra.

Dels bor det några vattensalamandrar i den lilla dammen på hennes baksida, men det är inte därför Tidningen Farsta/Sköndal är på besök. Nej, de som framför allt bor på hennes baksida är tusentals bin, som Kerstin föder upp sedan fyra år.

– Jag tänkte flera år på att jag skulle vilja börja, när man läst om hur viktigt det är. Det är för vår överlevnad också, och för naturens. Om bina dör så kommer vi också att dö, säger hon.

Bisyssla. Kerstin Björkman har en egen biodling med tusentals bin på tomten i Hökarängen. Foto: Sanna Källdén

De senaste åren har biodling blivit en betydligt trendigare syssla runt om i landet. Särskilt i tätort är det fler och fler som börjar.

– Jag tror inte att folk har förstått hur viktigt det är med bin tidigare. Jag har hört om folk som har föreslagit att de ska ställa en bikupa i någon kolonilott och fått nej. De har inte förstått att det är jättebra för deras växter där, säger Kerstin.

Allt fler intresserade

På Länsstyrelsen i Stockholm, som ansvarar för bitillsynen i länet, har man märkt av att fler och fler är intresserade av biodling. Och det handlar mest av allt om en breddning i målgruppen.

– Traditionellt har det kanske varit män som hållit på. Men nu har det ökat både med kvinnor och med yngre, säger Sofia Ståhle på Länsstyrelsens enhet för lantbruksfrågor.

Att börja odla bin gynnar inte bara en själv – även om Kerstin Björkman nu får såväl honung som fler och större blåbär hemma. Bin kan flyga upp till tre kilometer bort från sin kupa, och kan därmed vara aktiva i ett stort område.

– Mina bin pollinerar ju hela det här området med 92 hus, och även upp i skogen här bakom. Grannarna tycker att det är bra att de får mycket mer frukt på sina träd, så det är kul, säger Kerstin Björkman.

Viktigt att anmäla. Länsstyrelsen uppskattar att minst 25 procent inte har anmält sin privata biodling. Foto: Sanna Källdén

Foto: Sanna Källdén

Många av de som sysslar med biodling är med i någon biodlarförening, där man kan utbyta erfarenheter med andra och gå på kurser. Så även Kerstin, som lärt sig mycket sedan hon gick på sin första kurs innan hon drog igång.

– Snart ska jag gå på en drottningkurs, där man lär sig att få fram nya drottningar. Jag samarbetar också med ordföranden i föreningen, då lär jag mig jättemycket, säger hon.

20 biodlingar i Söderort

Enligt Länsstyrelsen finns det 20 stycken biodlingar i Söderort – eller åtminstone är det så många som har anmält att de har bin. Man kämpar för att få så många som möjligt att göra det, men det har varit svårt.

– Jag tror inte att det är fel att säga att i alla fall 25 procent inte är anmälda. Vi kämpar för att alla ska anmäla, det är ju sekretessbelagt så vi sprider inte anmälningarna, säger Sofia Ståhle.

Vill ha koll på hälsan

Att Länsstyrelsen vill veta var det finns biodlingar har inte med något storebrorssamhälle att göra. Man vill hålla koll på att de bin som finns är friska och inte bär på någon av de smittsamma sjukdomar – framför allt amerikansk yngelröta – som snabbt kan spridas.

– När det bryter ut måste man bränna upp hela bi­kupan, det är en så besvärlig sjukdom att den måste förintas. Och när man upptäcker ett utbrott kollar man också alla andra bikupor inom tre kilometers radie så att det inte spridits, så det är därför det är så viktigt att alla anmäler sina samhällen.

Lägger upp till 2 000 ägg per dygn

Ett bisamhälle kan bestå av 60–80 000 bin, som tillsammans får allting att fungera.

Det finns tre olika typer av bin i ett samhälle.

Drottningen är den enda individen i ett samhälle som kan lägga ägg, upp till 2 000 per dygn. Hon parar sig dock bara en gång i livet.

Arbetsbin är även de honor, men utan möjlighet att fortplanta sig. Arbetsuppgifterna är bland annat att samla in nektar, pollen och vatten, men även att hålla ordning inne i kupan.

Drönare är hanar, vars uppgift främst är att befrukta unga drottningar.

Bin kommunicerar med varandra genom en typ av dans, för att berätta för de andra om avstånd och riktning till nektar.

Visa merVisa mindre

Foto: Sanna Källdén