Hon har Stockholms skojigaste praktikplats

15-åriga Iza Engström praktiserar på Stockholms skojigaste butik – Buttericks. Och hon har redan blivit expert på pranks. – Jag kommer nog busa mer med mina kompisar efter det här. Lägga isbitar med flugor i folks glas och sånt, säger hon.

  • Publicerad 15:52, 18 maj 2018

15-åriga Iza Engström går i 8:an i Byängsskolan i Täby. Just nu är åttondeklassarna ute på praktik, och det är mycket möjligt att Iza har Stockholms skojigaste praktikplats – Buttericks.

Buttericks är en affärskedja som specialiserar sig på maskerad- och skämtartiklar. Den ursprungliga butiken ligger på Drottninggatan, och det är också där Iza gör sin praktik.

Men hur är det egentligen att jobba i en butik full av tokiga kostymer, pruttkuddar och låtsashundbajs?

Väldigt kul om du frågar Iza.

– Det är ju liksom inte som ett kontorsjobb, säger hon och skrattar, och den skojfriska atmosfären gör sig tydlig även bland kollegorna.

– Det är väldigt mycket bus bland personalen.

”Kan allt om pranks”

Ett stort intresse för smink och en god relation till butiken sen innan gjorde att valet av praktikplats var enkelt. Och så gillar hon att klä ut sig.

– Nu för tiden klär jag bara ut mig när det är temafest, men när jag var yngre gjorde jag det rätt ofta. Bland annat brukade jag gå till skolan utklädd till Madicken, säger hon.

Men det är inte bara skoj och bus – praktiken innebär också mycket allvar och jobb.

Igår pyntade hon skyltfönstret inför studenttider, tidigare idag var hon på Konstfack för att delta i en sminkworkshop och nästa vecka ska hon till Uppsala för att hjälpa till med ombyggnaden av en butik.

Och så har hon fått ta över Buttericks sociala medier.

– Jag gör bland annat livestreams på Instagram där folk får ställa frågor och så, säger hon.

Frågar man Iza själv är risken stor att det blir en busig sommar efter tiden på Buttericks.

– Jag kan ju allt om pranks nu, så jag kommer nog busa mer med mina kompisar efter det här. Lägga isbitar med flugor i folks glas och sånt, säger hon.