Hon har skrivit en bok som kastar nytt ljus på Södermalm

Allt från kåkar till palats och hyreshus. En ny bok om Södermalm berättar historien om 394 hus i stadsdelen – och människorna som bott i dem.

  • Publicerad 10:42, 11 nov 2019

Arkitekturhistorikern Ann Katrin Pihl Atmer och fotografen Nino Monastra berättar om 394 hus på Södermalm i den nya boken ”Södermalm – husen, historia och människorna”.

– Från att ha varit en fattig utkant har Södermalm blivit den allra trendigaste stadsdelen där det är populärt att bo, shoppa och roa sig, säger Ann Katrin Pihl Atmer i ett pressmeddelande.

Nino Monastra och Ann Katrin Pihl Atmer. Foto: Nino Monastra

Många årsringar

Trots att Söder kanske upplevs som ungt och hippt är det en av stadsdelarna i stan med äldst historia.

– Det är den stadsdel som ger det mest levande intrycket av stadens förgångna, dess skiftningar och förlopp, säger Ann Katrin Pihl Atmer.

Mälarpalatset, i högra hörnet, är en av de mest utmärkande byggnaderna på Söder. Foto: Nino Monastra

Stor variation

I boken finns allt från puttinuttiga Söderkåkar till ståtliga adelspalats, malmgårdar, industribyggnader och miljonprogram.

Ann Katrin Pihl Atmer är docent i konstvetenskap med arkitekturhistoria som specialitet.

Hon har tidigare varit utställningschef på Arkitekturmuseet, nuvarande ArkDes, och arbetat som lärare i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Omslaget till boken, som ges ut av Bokförlaget Ester Bonnier, Bonnier Fakta.

Släppfest på Söderbokhandeln

Hon har tidigare skrivit böcker om sommarnöjen i skärgården och om Stockholms stadshus.

Den 13 november, kl. 18, är det en releasekväll för den nya boken på Söderbokhandeln. Där ska Ann Katrin och fotografen Nino berätta mer.