Hon har satt skräck i folk sedan barnsben

Som barn berättade Lina Bengtsdotter på tok för läskiga historier för sina kompisar. Idag skriver hon polisdeckare som gäckar läsare runt om i hela Europa. Efter den hyllade debuten ”Annabelle” kommer ”Francesca”, där kriminalinspektör Charlie Lager börjar leta efter en kvinna som varit försvunnen i 30 år.

  • Publicerad 20:08, 27 sep 2018

Lina Bengtsdotter är stammis på kafé Gateau på Djursholms torg. Det är där hon skrivit sin senaste polisdeckare ”Francesca”, och det är där Mitt i träffar henne.

– Min huvudkaraktär kommer till ett café i Djursholm i andra boken. Hon är där i ett ärende i fallet hon rotar i, och hon kan konstatera att det är både likt och olikt Gullspång. Här pratar folk engelska och beställer helt andra saker, säger Lina Bengtsdotter och tillägger att hon är en tjuvlyssnare av rang.

I Djursholm beställer man kaffe med havremjölk och glutenfri kaka.

Vad skulle Charlie Lager beställa?

– Hon skulle lätt kunna beställa två dammsugare och svart kaffe. Hon är ganska obrydd av sig och lägger inte så mycket vikt vid vad hon stoppar i sig. Hon äter det hon kommer över, ha ha.

Rör sig i två världar

Lina Bengtsdotter kommer precis som Charlie Lager från Gullspång som är en av landets fattigaste kommuner.  Att återvända dit, som hon gör när hon hälsar på vänner och familj – eller pratar om sitt skrivande inför publik – beskriver hon som en märklig upplevelse. Särskilt eftersom hon nu vant sig vid att bo i en av landets rikaste kommuner, Danderyd.

Jag fick inte sova över hos kompisar för jag skrämde upp dom så

Lina Bengtsdotter

– Jag reflekterar mycket över vad folk med olika livssituationer tar för givet. Man får en ny blick på en plats som man lämnat. Jag är en del av det och ändå inte. Jag känner mig som en iakttagare på båda ställena, säger Lina Bengtsdotter.

 

Francesca kom ut 26 september. Bild: Forum bokförlag

En trasig polis

Charlie Lager är också en hemvändare. Hon jobbar på Nationella operativa avdelningen, NOA, i Stockholm. Men gång på gång återvänder hon till uppväxtorten. Den här gången för att ta sig an ett ”cold case” – ett ouppklarat fall om en kvinna som försvann i Gullspång för 30 år sedan.

För Charlie innebär hemvändandet att hon måste ta itu med barndomsminnen hon försökt fly från.

– Ja, hon är en trasig polis. Trasig både när det gäller arv och miljö. Hennes mamma var väldigt sjuk, och Charlies största skräck är att falla ner i samma hål som hon gjorde. Hon har drag av sin mamma, och det gör henne rädd. Men samtidigt är hon väldigt stark, med tanke på vad hon gått igenom.

Förföljd av gåtan Helena Andersson

Lina har alltid velat skriva och berätta. Som barn skrämde hon livet ur sina kompisar med uppdiktade historier om spöken i uppväxtorten Gullspång.

–  Jag hittade på hemska historier om älven utanför vårt hus som jag berättade för mina systrar och andra barn. ”Om ni lyssnar riktigt noga nu så hör ni skriken”… sa jag. Det var ett tvillingpar som hade drunknat och ropade på hjälp. Jag fick inte sova över hos kompisar för jag skrämde upp dom så, säger Lina.

Det känns så overkligt att de ska läsa om lilla Gullspång i Israel och Frankrike.

Lina Bengtsdotter

Med tiden fick hennes fascination för det mörka ett tydligt spår – de försvunna kvinnorna. Lina gick i gymnasiet i Mariestad några år efter att den 22-årige Helena Andersson försvann.

 – Hon har ju aldrig hittats. Alla teorier om vad som hänt…Den där historien har förföljt mig sedan jag var ung, säger Lina Bengtsdotter.

Författardrömmen blev sann

När hon skrev ”Annabelle” hade hon inte en tanke på att det skulle en uppföljare. Men ”Annabelle” blev en av de bäst säljande skönlitterära debuterna förra året och har översatts till 19 språk. Idag lever Lina Bengtsdotter sin författardröm. Hon har tagit en paus från sitt jobb som lärare i svenska och psykologi, för att skriva den triologi som beställts av flera länder.

– Det känns så overkligt att de ska läsa om lilla Gullspång i Israel och Frankrike. I Italien har de snö på omslaget till ”Francesca” fastän den utspelar sig mitt i svensk högsommar, ha ha. Nu har mitt svenska förlag även köpt mitt första manus, som är en spänningsroman. Så det kommer minst bli fyra böcker.