Anita Santesson med jycken Svava på Byälvsvägen, en gammal hemadress som spelar en tung roll i hennes nya bok "När djävulen kom till Bagarmossen": Foto: Maja Brand

Hon har lockat Djävulen till Bagarmossen

Hin Håle själv flyttar in på Byälvsvägen och börjar ställa till med djävulskap för en problemtyngd lärare. Det är handlingen i Bagisbon Anita Santessons nya bok, som hon ser som ett provokativt inlägg i skoldebatten.

  • Publicerad 11:43, 6 dec 2016

– Nej, husen här är verkligen fula. Äkta miljonprogram. Men här har jag lärt känna folk som jag aldrig skulle lärt känna annars. Man möter folk på ett annat sätt än i stan. Jag fick vänner från världens alla hörn. Och det, den gemenskapen, finns med i min bok.

Det är en frostbiten vintermorgon på Byälvsvägen och Anita Santesson blickar ut över kvarteret. Det var hit hon flyttade för 15 år sedan från Odenplan, som ensamstående förälder med tre ungar. Hon bor kvar i Bagarmossen men har lämnat 26:an. Hennes nya bok, "När djävulen kom till Bagarmossen", utspelar sig dock till stora delar på Byälvsvägen 22. Som inte finns. Eller, det är i alla fall inte lägenheter.

– Jag upptäckte det en tidig morgon när jag var ute med hunden, att 22:an är ett garage. Jag använder Bagarmossen som en symbol för förorten. Det är ett bra exempel, då Bagis utgör ett mikrokosmos där allt finns och möts på en och samma plats. När jag flyttade hit var det mycket bilbränder och mord. Men också en otrolig kraft med kärlek och kultur.

"När djävulen kom till Bagarmossen", som precis skickats på tryck, är Anita Santessons andra bok. Den handlar om gymnasieläraren Ylva som varje dag möter ungdomar som drabbas av det allt bistrare klimatet i samhället. En dag får hon en otippad ny granne: det är Djävulen, som dessutom sträcker ut en vänskaplig hand till Ylva, och erbjuder sin hjälp att lösa hennes problem i plugget.

En nutida doktor Faust i Söderort

Anita Santesson, som jobbat som lärare i tio år men numera är frilansande kulturarbetare, beskriver boken som magisk realism. Ett nutida förortsgrepp i skolmiljö om det klassiska "Faust"-dramat, där en man säljer sin själ till Djävulen för lycka och framgång. Det handlar om människans natur, om dess inneboende godhet och ondska. Och det utspelar sig i skolan med dess, enligt Santesson, psykosociala problematik, där den viktigaste personen kanske är en skolsyster anställd på 20 procent.

– Det är mitt inlägg i skol- och samhällsdebatten. Och en del kommer säkert att bli provocerade. Boken visar den verklighet som jag ser i skolan. Och den är inte rolig, med massor av stök och bök. Men att inte reagera, att välja att titta bort, det är ondska.

Foto: Maja Brand