Satsar. Linnea Rheborg satsar fullt ut på fotograferandet och bor nu i London. Foto: Tina Rheborg

Hon har fått sportfotografernas drömpraktik – intervju med Linnea Rheborg

Bland 250 sökande från hela världen lyckades Täbyon Linnea Rheborg bli nummer ett. Här berättar hon om passionen för fotograferande, och om hur hon hittar inspiration i sin pappas karriärval.

  • Publicerad 14:43, 18 aug 2017

15 år gammal fick Linnea Rheborg sin första mobil med bra kamera i. Det blev starten på det hon i dag satsar allt på.

– Jag tyckte mig kunna fånga känslor på bilder, det blev ett sätt att uttrycka mig på. Det blev min trygghet när jag var yngre och man letar efter sin egen identitet, säger hon.

Nu har hon fått ett betalt internship på Getty images, världens största bildbyrå med kontor över hela världen. När ansökan stängde i mars hade 250 kvinnor från hela världen sökt men Linnea fick en intervju.

– Jag var skitnervös, men testerna gick väldigt bra och vi var överens om mycket. När jag gick ut därifrån tänkte jag bara "shit, jag kommer nog att få det", säger hon.

Och mycket riktigt - Linnea var den Getty images valde.

I juli flyttade hon till London, där hon kommer att bo i ett år, till att börja med. Nu får hon bevaka alla stora sportarrangemang världen över.

– Det här är en jättebekräftelse på att jag är duktig på det jag gör, och att jag har talang för någonting, säger hon.

– Jag får bekräftat att jag kan bli riktigt, riktigt bra på någonting. Det är en språngbräda som heter duga. Om jag gör riktigt bra ifrån mig så hoppas jag att jag kan stanna kvar.

För Linnea blev det självklart att satsa på just sportfotografi för att kombinera hennes två stora passionerna - sport och foto.

– Sport är det jag älskar mest, för att man är där det händer. Det är mycket press, man har bara en chans att sätta bilden. Jag jobbar allra bäst under press, det är som att jag lägger i en till växel som inte finns, säger hon.

Att satsa på ett kreativt yrke, i en bransch som dessutom är väldigt tufft, har aldrig varit något Linnea tvekat på.

– Mina föräldrar är väldigt stöttande och min pappa har också ett kreativt yrke, så det har aldrig varit något snack om att man inte kan ha ett kreativt yrke, säger hon.

Men under skolgången i Täby har det inte alltid varit lätt att vara dotter till den kända skådespelaren och komikern Johan Rheborg.

– Jag blev jätteretad i lågstadiet och sedan i gymnasiet var det ganska jobbigt, när man började känna nytt folk. Många visste vem jag var men jag hade ingen aning om vilka de var, säger Linnea.

– Jag kunde känna mig utstirrad och fundera på varför folk ville umgås med mig, om det verkligen var genuint. Nu har jag lärt mig att läsa av det.

I pappa Johan Rheborgs karriär kan hon istället hitta inspiration att fortsätta jobba mot sina mål.

– Pappa har haft det jättebrokigt på vägen, min farmor ville att han skulle läsa juridik men han var envis och fick sitt genombrott när han var typ 30, säger Linnea.

– Om pappa kan så kan jag. Om det skulle gå dåligt någon gång eller får ett nej så vet jag att jag kan tänka på pappa och resa mig upp igen, för någon gång kommer det att gå, för det har det gjort för honom.

När det kommer till att våga satsa fullt ut på något är Linneas råd att inte lyssna så mycket på vad andra säger.

– Man ska göra det man själv vill och om någon försöker trycka ner en så får man helt enkelt bara köra sitt eget race. Och resa sig upp om det går dåligt.

Linnea Rheborg

Ålder: 26 år

Bor: Hägernäs

Uppvuxen: i Skarpäng

Gör (förutom att stå bakom kameran): Är hos min häst eller tränar tyngdlyftning.

Utbildning: Fotolinjen på folkhögskola på Gotland, tre år på Nordens fotoskola.

Framtidsmål: Jag ska ha fotat mitt första OS inom fem år.

Favoritsporter att fota: Ridsport, fotboll och sen tycker jag basket är kul att fota.

Favoritplats att fota i Täby: Mörtsjön. Jag gillar att fota porträtt i sån miljö, med mycket grönt och tät skog.

Bloggar på www.linnearheborg.com/blog

Visa merVisa mindre