Lisa Bjurwald menar att förlossningsvården varit i kris de senaste 30 åren. Foto: Åsa Sommarström

Hon granskar förlossningsvården: ”Ett hån mot landets kvinnor”

Lisa Bjurwald, författare till ”BB:krisen – sveket vid livets början”: Attityden till förlossningsvården är ett hån mot landets kvinnor.

  • Publicerad 05:00, 3 nov 2019

Sommar efter sommar slår barnmorskor larm om BB-kris.

Så har det varit i 30 år, enligt författaren och journalisten Lisa Bjurwald. Så hon skrev en bok, BB:krisen – sveket vid livets början.

– Jag har gått igenom arkiv och intervjuat läkare och andra experter och ser att man har dragit ner på resurserna i 30 år. Det är ett hån mot landets kvinnor, säger hon.

De tycker att medierna blåser upp problemen

Lisa Bjurwald

Attityden är problemet

Boken kom ut i september, och har fått stor uppmärksamhet. Lisa Bjurwald menar att barnmorskor och födande kvinnors vittnesmål om en haltande förlossningsvård avfärdas av politiker och vårdchefer.

– De tycker att medierna blåser upp problemen.

Det grundläggande problemet är just den attityden, att kvinnovården inte är prioriterad och att kvinnor ”får bita ihop”, anser hon.

– Kvinnor avfärdas med ”allt ser fint ut, du har fått ett friskt barn, vad klagar du för?”

Lisa Bjurwald, författare och journalisten som granskat förlossningsvården. Foto: Åsa Sommarström.

Vanligt med förlossningsskador

Men omkring 80 procent drabbas av skador vid en förlossning. För de flesta handlar det om ytliga bristningar i slida och underliv. Bristningar som går djupare måste sys. I region Stockholm får omkring tre procent mycket allvarliga skador på ändtarmen.

– Statistiken visar på att bristningarna minskar, och det är något som ofta lyfts fram, men det är ju bara de allvarligaste som rapporteras. De andra kanske minskar, eller så ökar de, säger Lisa Bjurwald.

En stress att inte få plats

I boken berättas om BB-nedläggningar i Sollefteå och Kiruna, och kvinnor som får åka tiotals mil i fullt värkarbete.

Känns det inte futtigt att i Stockholm klaga på att inte få föda på den klinik man valt, utan får åka till ett sjukhus några mil bort?

– Det kan tyckas så, men innan dess har kvinnorna fått en sockrad bild av att alla får plats. När sedan värkarna kommer, och de får veta att det är fullt och de måste ge sig ut på vägen, då blir det en stress. Din största stund i livet förvandlas till kaos och skräck.

Stressen kan också göra så att värkarna stannar av.

– Kroppen stänger ner, förlossningen tar längre tid och risken för skador ökar.

Lära av misstag

Lisa Bjurwald tycker att de som har makten över förlossningsvården måste lära sig av sina föregångares misstag, och inte hela tiden ligga i underkant vad gäller antal platser och barnmorskor.

Barnmorskorna måste kunna äta lunch och gå på toa, och slippa ha flera födande samtidigt, något som äventyrar patientsäkerheten.

– Kvinnor som ska föda behöver lugn och ro, stöd och trygghet. Det har mänskligheten vetat i alla tider. Men det kan man inte garanteras i Stockholm i dag.

Fakta

Jobbar på Teskedsorden

Namn: Lisa Bjurwald

Ålder: 40

Bor: Stockholm

Yrke: Journalist, författare.

Aktuell: BB:krisen – sveket vi livets början

Tidigare böcker: Varför public service? (2008), Den ömtåliga plantan (2008), God dag kampsyster!, Europas Skam – Rasister på frammarsch (2011), Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar Internet (2013), Tills bara aska återstår (2016), Ta min hand (2017)

Arbeten: Expo, Svd, DN, Författaren, Medievärlden, sedan mars 2019 opinionschef Teskedsorden

Visa merVisa mindre