Fokus. John och Zaneta Walker lyfter ett fröknäckebröd av plåten hemma i köket i Hässelby. Foto: Claudio Britos

Hon gör svensk husmanskost vegansk

Än så länge arbetar Mama Walker från hemmaköket i Hässelby och lagar på beställning. Men trenden för vegomaten pekar uppåt och siktet är inställt på att öppna egen restaurang.

  • Publicerad 16:19, 2 jul 2021

Mama Walker vandrar ner för en väg som allt fler svenskar väljer. Enligt siffror till SVT:s Ekonomibyrån ökade försäljningen av frysta vegetariska produkter med 15 procent förra året. Uppgången för färska vegetariska produkter ökade med hela 40 procent.

Flera restauranger breddar också sina menyer, men det finns luckor anser Hässelby strandsbon Zaneta Walker som driver Mama Walker.

– Jag tycker att det saknas svensk husmanskost i vegansk tappning, till exempel gör vi kalops i dag, säger Zaneta Walker när Mitt i kommer på besök.

Säljer på rekoringar

Zaneta håller just på att avsluta en treårig gastronomutbildning. Sedan hon och hennes man flyttade till Hässelby för några månader sedan satsar hon på eget företag och lagar mat på beställning som lämnas ut på olika rekoringar där lokalproducenter och ortsbor möts.

– I kväll ska vi på fyra Rekoringar. Det blir första gången i Vällingby, berättar John Walker som är Zanetas högra hand.

När Mitt i är på plats i hemmaköket rostas paprikor i ugnen, som sedan ska fräsas i olja och till slut landa i en burk som paprikasallad. De har också beställningar på bland annat bönburgare, kåldolmar, böngryta, fröknäcke, kakor och rawfood-godis.

– Allt är vegansk, utom kakorna som är vegetariska, förklarar Zaneta Walker.

När Mitt i kommer är både rostade paprikor och kalops på gång. Till kalops använder hon i stället för kött seitan, ett livsmedel med mycket hög proteinhalt som hon gör själv genom att ta bort all stärkelse ur vetemjöl. Foto: Claudio Britos

Zaneta provsmakar. John Walker formar samtidigt och väger bönburgare. Foto: Claudio Britos

Livsmedelsverket ger grönt

Zaneta berättar att verksamheten i hemmaköket är godkänd av Livsmedelsverket, men att siktet är inställt på att öppna restaurang, bistro eller kafé med vegomat någonstans i Stockholm, kanske i Hässelby. Enligt Zaneta är det viktigt att lokalerna ger rätt känsla.

– Jag vill öppna en mysig restaurang med mycket böcker så att du kan sitta ned och läsa om du kommer ensam.

Att de satsar på vegansk och vegetariskt innebär inte att paret säger nej till kött. Detta går också ned i magen. Än så länge i alla fall. Enligt John finns etiska aspekter i att välja bort kött.

– Varför ska någon behöva dö för att jag ska äta, säger han.

Zaneta Walker berättar att familjen äter vegansk eller vegetariskt 3-4 gånger i veckan. På så sätt är de vad som brukar kallas flexetarianer.

– Men om du frågar mig om två år kanske jag bara äter vegetariskt, säger Zaneta.

Från vegetariskt till veganskt

Vegetarisk: Mat utan animaliskt kött. Kan innehålla ägg och mejeriprodukter.

Lakto-vegetarisk: Mat utan animalistkt kött. Innehåller mejeriprodukter men inte ägg.

Ovo-vegetarisk: Mat utan animalistkt kött. Innehåller ägg men inte mejeriprodukter.

Vegansk: Mat utan animalistkt kött. Innehåller varken ägg eller mejeriprodukter.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre