Mama Walker vandrar ner för en väg som allt fler svenskar väljer. Enligt siffror till SVT:s Ekonomibyrån ökade försäljningen av frysta vegetariska produkter med 15 procent förra året. Uppgången för färska vegetariska produkter ökade med hela 40 procent.

Flera restauranger breddar också sina menyer, men det finns luckor anser Hässelby strandsbon Zaneta Walker som driver Mama Walker.

– Jag tycker att det saknas svensk husmanskost i vegansk tappning, till exempel gör vi kalops i dag, säger Zaneta Walker när Mitt i kommer på besök.

Säljer på rekoringar

Zaneta håller just på att avsluta en treårig gastronomutbildning. Sedan hon och hennes man flyttade till Hässelby för några månader sedan satsar hon på eget företag och lagar mat på beställning som lämnas ut på olika rekoringar där lokalproducenter och ortsbor möts.

– I kväll ska vi på fyra Rekoringar. Det blir första gången i Vällingby, berättar John Walker som är Zanetas högra hand.

När Mitt i är på plats i hemmaköket rostas paprikor i ugnen, som sedan ska fräsas i olja och till slut landa i en burk som paprikasallad. De har också beställningar på bland annat bönburgare, kåldolmar, böngryta, fröknäcke, kakor och rawfood-godis.

– Allt är vegansk, utom kakorna som är vegetariska, förklarar Zaneta Walker.

Livsmedelsverket ger grönt

Zaneta berättar att verksamheten i hemmaköket är godkänd av Livsmedelsverket, men att siktet är inställt på att öppna restaurang, bistro eller kafé med vegomat någonstans i Stockholm, kanske i Hässelby. Enligt Zaneta är det viktigt att lokalerna ger rätt känsla.

– Jag vill öppna en mysig restaurang med mycket böcker så att du kan sitta ned och läsa om du kommer ensam.

Att de satsar på vegansk och vegetariskt innebär inte att paret säger nej till kött. Detta går också ned i magen. Än så länge i alla fall. Enligt John finns etiska aspekter i att välja bort kött.

– Varför ska någon behöva dö för att jag ska äta, säger han.

Zaneta Walker berättar att familjen äter vegansk eller vegetariskt 3-4 gånger i veckan. På så sätt är de vad som brukar kallas flexetarianer.

– Men om du frågar mig om två år kanske jag bara äter vegetariskt, säger Zaneta.