Har bott i Bollnäs. Inflyttade Katarina O'Nils Franke är författare och redaktionssekreterare på tidningen Axess. Foto: Sophia Danforth

Hon gör svart humor av bostadsmarknaden

Vad är du beredd att göra för att kapa åt dig en lägenhet i Stockholms innerstad? Lilla Essingen-författaren Katarina O'Nils Franke har skrivit en svart komedi om bostadsmarknaden.

  • Publicerad 15:52, 10 sep 2019

"Ett annorlunda avtal" handlar om Petra som flyttar till huvudstaden från Bollnäs. Eftersom hon inte är född in i bostadskön tackar hon ja till ovanliga villkor för att kapa åt sig en etta i stan. När hon blir gravid, och hyresvärden mystiskt går upp i rök, så vänds Petras liv på kant.

Det här är 31-åriga Katarina O'Nils Frankes andra bok, en mörk komedi, och den utspelar sig med Stockholms stenhårda bostadsmarknad som fundament.

– Den handlar i stort om oron för att inte ha kontroll över sitt eget liv. Jag tycker att det syns mycket omkring mig – många har svårt att hitta ett hem. Eget boende är viktigt. Om man inte har en trygg plats för sig själv är det svårt. Och kommer man utifrån, ja då är hyresrätt inget alternativ, säger Katarina O'Nils Franke.

Nu släpps bok om Lilla Essingens klassresa

Vad skulle du själv göra för att bo i innerstaden?

– En del. Jag är uppvuxen utanför Bollnäs. När jag flyttade hit 2011 pluggade jag samtidigt som jag jobbade, bara för att kunna få ett studentrum. Men Petras historia är uppdiktad.

Din debutroman "Kollisionen" kom 2015. Hur har du utvecklats sedan dess?

– Jag skriver på samma tema, rädslan att förlora kontrollen över livet. Men jag tillåter mig själv att ta ut svängarna mer nu. Jag har ökat tempot, det är mer fart och fläkt.

Hur hamnade du på Lilla Essingen?

– Via kärleken flyttade jag hit 2012. Jag trivs jättebra och har svårt att se mig bo någon annanstans. Det är nära vattnet, nära staden, här finns en naturlig känsla. Det är byn i stora staden. Jag ser Stig Larsson passera utanför mitt fönster varje dag.

Vad är bäst på den lilla ön?

– Att man kan åka båt kollektivt, det älskar mina barn. Lilla Essingen är en idyllisk plats där man får ro att skriva och vara med familjen. En oas, samtidigt som jag kan ta ettans buss och är inne i stan på 12 minuter.

"Det är sekteristiskt på Stora Essingen"