Väggmålningarna på husfasaden utanför MatDax i Hökarängen. Hökiskonstnären Frida Johansson har gjort en av dem. Foto: Sacharias Källdén

Hon gör nya konsten på väggen i Hökarängen

Väggen vid Matdax i Hökarängens centrum är ett populärt inslag i stadsdelen. Nu har den besmyckats med nya lokala konstverk.

  • Publicerad 11:16, 16 apr 2019

– Min önskan är att det ska bli ett gatugalleri och att både konsten och konstnärerna ska bytas ut. Förhoppningen är att det ska rulla på, men vi har inte fått klartecken om det ännu, sa Ossian Eckerman, när han tillsammans med Konsthall C:s tidigare projekt Bomassan drog igång konstväggen i Hökarängen i maj 2018.

Nu kan man konstatera att hans förhoppning blivit besannad. Väggen är i högsta grad levande och har precis fått ny konst.

Har ateljé i området

En av de som förärat väggen med sitt verk ärt Frida Johansson. Hon kommer från västkusten, närmare bestämt Falkenberg, från början men har bott i Stockholm i många år. Sedan ett drygt år är hon baserad i Hökarängen då hon både bor i och har sina ateljé i den konstnärstäta stadsdelen.

– Jag tycker Hökarängen är mysigt och gillar det lilla centrumet. En dag gick jag förbi när folk målade här på väggen och frågade rakt ut hur man gör för att få måla här. Jag skickade sedan in min portfolio till Ossian som håller i det här och fick grönt ljus, säger Frida Johansson som tillbringat de två senaste lördagarna med att måla sitt verk i akryl som nu är färdigt och pryder väggen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tavlan som hon fått på plats imponerande snabbt är till största delen målad på plats på väggen vid Matdax som kallas Konstdax. Frida beskriver upplevelsen av att måla ute i offentligheten som kul.

– När jag ställer ut på ett galleri är det en viss kategori människor som kommer dit, här blir det verkligen för alla. Det var många nyfikna personer som tittade förbi när jag målade. En ropade "gör något fint!", och det hoppas jag att jag gjort.

Akrylmålningen är baserad på ett foto som Frida tagit utanför Bergen i Norge.

– Jag använder kameran och fotografi som skissverktyg för att sedan jobba vidare med motiven i måleri. Mina verk är bitar av berättelser. De blev en gång beskrivna som socialrealistisk naivism, en kombination som jag fastnade för, säger Frida Johansson.

Tavlan bredvid Fridas är inte riktigt klar än och målas av konstnären Perry Graneheim.

Väggmålningarna på husfasaden utanför MatDax i Hökarängen. Hökiskonstnären Frida Johansson har gjort en av dem. Foto: Sacharias Källdén