Hon gör konsten i Slussens nya bussterminal

SL öppnade upp för intresseanmälningar i oktober 2017 och kan i dag meddela att de hittat rätt konstnär.

  • Publicerad 16:55, 18 maj 2018

Det blir Gunilla Klingberg som får göra konsten till Slussens nya bussterminal.

– Det känns otroligt roligt tycker jag, det här var ett väldigt spännande uppdrag att skissa på, säger hon.

SL är redo att skriva kontrakt när överklagandetiden på den offentliga upphandlingen gått ut den 24 maj, säger Ulrika Borg från SL:s presstjänst.

Gunilla Klingberg. Foto: Stuart Whipps/Eastside Projects

Klingbergs konst har ställts ut över hela världen, och även om detaljerna kring uppdraget på Slussen fortfarande är hemliga kan hon berätta lite grann.

– Just platser som den här, ett stort bergrum i Katarinaberget, är väldigt spännande att jobba med eftersom jag jobbar väldigt rumsligt med mina gestaltningar. Upplevelsen av platsen blir en del av vardagen hos de som passerar, och upprepningarna och mönsterbilderna finns ofta med i min konst, säger hon.

– Att det just är en funktionell plats har verkligen påverkat utformningen av mitt förslag och hur idéerna kom till. Förslaget är väldigt platsspecifikt.

I idéstadiet fick konstnärerna ta del av ritningar och visualiseringar från arkitekterna där en del saker var bestämda, till exempel den röda färgen på taket och en stor del av väggarna.

– Det fanns en önskan att konst skulle breda ut sig på flera utvalda platser i utrymmet. En av huvudplatserna var golvytan i bussentréns vänthall, men vi konstnärer uppmuntrades även att föreslå konst på andra platser också, till exempel luftrummet och vissa väggytor, säger Gunilla Klingberg.

Det blir inte hennes första konstverk i det offentliga rummet. Hon har tidigare gjort gestaltningar på tågstationen Triangeln i Malmö, en gångbana vid Hjorthagens tunnelbana, och håller just nu på med en stor gestaltning i Vancouver.

Bussterminalen ska tas i drift under 2023.