Hon gör filmen om Väsby efter Ida

Regissören Johanna Aust gör en film om vad som hände i Väsby efter mordet på Ida Johansson i augusti 2015. Initiativet kommer från Ida Johanssons familj. – De vill inte att hon ska reduceras till ett brottsoffer utan vill uppmärksamma all den kärlek och värme, allt det positiva som kom fram efter hennes bortgång, säger Johanna Aust.

  • Publicerad 07:00, 17 dec 2016

Researchen inför filmen är igång. Johanna Aust har redan hunnit träffa Ida Johanssons familj och nära vänner, representanter för kyrkan och polisen för att prata med dem om vad som hände i Väsby efter att Ida gått bort. Johanna Aust filmar och gör ljudupptagningar redan i detta skede, även om många samtal och inspelningstimmar återstår.

Det är familjen som vill att det ska bli en film om Ida och om Väsby efter Ida. De fick kontakt med Johanna Aust genom en gemensam bekant.

– Vi har pratat om Ida, om tiden efter hennes död, om alla initiativen. Mer eller mindre allting. Vad fokus inte ska ligga på är på gärningsmannen och på själva brottet, säger Johanna Aust. Jag vill att filmen ska vara en motvikt till den nöjesindustri som vuxit fram i media i dag när det handlar om våldsbrott.

Hur tänker du dig filmens upplägg?

– Jag har tänkt mig att filmen till stor del ska vara uppbyggd runt de personer som har tagit initiativ efter att Ida gick bort. Jag brukar inte göra direkta intervjuer, utan det får växa fram genom samtal.

Vad tror du att filmen kommer att innehålla och ha för fokus?

– Det är lite svårt att pinpointa det just nu. Det finns lite olika delar som jag är intresserad av: Ida som person, som spred mycket glädje omkring sig och som hade starka feministiska värderingar. Det är en bitter ironi att just hon skulle drabbas av det här.

– Jag är intresserad om vad Ida har betytt för så många personer i Väsby och resten av landet. Om rädslan som bor hos oss alla. Om att vara ute och springa i skogen ensam; jag springer själv sedan femton år tillbaka. Kvinnofrågor. Och om sorgearbetet naturligtvis, hur man går vidare efter en sådan här händelse.

Människor i alla åldrar kan relatera till Ida, så filmens målgrupp är bred: ”från tonåringar till 60 år och äldre”. Johanna Aust säger att hon gärna skulle vilja göra klart filmen ganska snabbt, kanske under nästa år, men det hänger på finansieringen.

Tanken är att gå till de ”klassiska” finansiärerna för att kunna fortsätta arbetet; Sveriges television har visat initialt intresse (”Men de gör de i regel alltid”, säger Johanna Aust) och hon söker även regionala stöd och stöd från Svenska filminstitutet och Konstnärsnämnden.

– Sedan har vi pratat om crowdfunding, som jag tror att det här är ett bra projekt för. Många skulle vara intresserade av den här filmen.

Johanna Aust får 40 000 kronor i kulturstipendium för filmen från Upplands Väsby kommun, vilket är det första stödet som kommer in.

– Det betyder extremt mycket, att någon är intresserad och tror på en och att resekostnaderna täcks. Det är också ett tecken att Upplands Väsby som samhälle sluter upp, både för familjen Johansson och för mig. Nu hoppas jag kunna komma igång och filma och börja gå in på djupet.

MER Efter Ida – utvecklingsfas

Produktion, regi, kamera, ljud: Johanna Aust. Kamera och coproduktion: Louise Berg. Ljud och produktionsassistans: Freya Kilander.