För några helger sedan gick hon 63 000 steg med en kompis, ett slags test inför den stora utmaningen.

För nu på fredag den 11 december ska Ida Karlsson gå hela 100 000 steg. Med start i Uppsala klockan 04.00 på fredagsmorgonen ska hon sedan vandra åtta mil till Stockholm, en resa hon räknar med kommer ta 20 timmar. Vandringen gör hon för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

– Jag gillar utmaningar och att testa mig själv. Jag har själv mått dåligt en tid, och då var naturen ett sätt för mig att få tid att tänka, säger Ida Karlsson.

På Facebook har hon startat en insamling till föreningen Mind, som jobbar med att förebygga just psykisk ohälsa. Förhoppningen är att samla ihop 10 000 kronor. I skrivande stund har hon redan fått in 3 500 kronor.

– Om du ramlar och slår dig frågar någon hur det har gått, men mår du dåligt psykiskt ser inte folk den smärta du bär på. Därför tycker jag det är jätteviktigt att våga fråga hur folk mår, säger Ida Karlsson.

Extra aktuellt

Hon menar att det är extra aktuellt under pandemin när många förlorar sitt sociala liv på grund av isolering eller lever i oro att förlora en närstående, vilket hon i sin tur tror kan leda till stress, ångest och depression.

Att fråga både arbetskamrater, vänner och familjemedlemmar hur de mår, och inte vara rädd för att ta emot svaret, menar hon kan ha stor betydelse.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och ingen ska heller behöva gå igenom psykisk ohälsa på egen hand, säger hon.