Övergödning. Så här kan det se ut när sjöar drabbas av övergödning, något som hotar såväl djur- som växtlivet och i förlängningen även kan drabba människor i form av sämre dricksvatten eller badvatten som inte går att använda. Foto: Mostphotos

Hon försöker rädda Sigtunas sjöar

Sjöar i Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro mår inte bra. Nu ska ett nytt projekt rädda djur- och växtlivet.

  • Publicerad 08:22, 4 nov 2021

Folk tycker att det här är ett väldigt bra initiativ.

Hennes titel är "Åtgärdssamordnare för vatten." Första frågan måste bli, vad är det du gör på jobbet, Zanna Zielfeldt Nikas?

– Det handlar om den pågående övergödningsproblematiken i Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro. Det jag gör är ett projekt som finansierats av länsstyrelsens pengar som de får från LOVA-projektet. Det hela går ut på att försöka minska näringsläckaget till sjöarna.

LOVA-projektet är olika lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö. För Zannas del handlar det främst att försöka få kontakt med lantbrukare och hästgårdar vars utsläpp hamnar i sjöarna.

– Men det kan även vara andra verksamheter. I Bålsta finns en plantskola till exempel. Jag vill sprida kunskap så att de här verksamheterna kan behålla näringen i markerna.

Hur reagerar folk när du tar kontakt?

– Det mesta är väldigt positivt. Folk tycker att det här är ett väldigt bra initiativ. Lantbrukare vill ha kvar näringen i markerna. Det finns en stor vilja att förbättra markerna, odlingen och produktionen. Oftast är det positivt.

Ändå är det långt ifrån alla som försöker ta del av LOVA-pengarna.

– Jag tror att det främst handlar om den enormt krångliga processen att nå fram. Det är mycket papper som ska skickas hit och dit. Det finns mycket pengar att söka och det är i lantbrukarnas intresse att få ersättning för mark som är förbrukad.

Skofjärden är dålig

Sjöarna i fråga är Skofjärden, Mälaren i Sigtuna, Stora Ullfjärden i Håbo och Lilla Ullfjärden i Håbo och Upplands-Bro. Så hur står det till med dessa sjöar?

– Det finns någonting som heter VISS, vatteninformationssystem Sverige. Där gör de klassningar av sjöar bland annat och tittar på den ekologiska och kemiska statusen. Stora Ullfjärden och Skofjärden har klassningen "Dålig." Lilla Ullfjärden har klassningen "Måttlig", säger Zanna och lägger till:

– Alla ligger under kraven på en bra sjö och det beror främst på mycket tillväxt av växtplankton.

Och det finns anledning att bry sig.

– Det handlar ju om kvaliteten på vattnet som också leder ut i Mälaren därifrån man tar dricksvattnet. Dessutom vill man ju ha ett levande växt- och djurliv i de stora sjöarna.

Vilken typ av status bedöms?

Ekologisk status i ytvatten bedöms enligt en femgradig skala: hög, god, måttlig, otillfredsställande eller dålig status. För konstgjorda eller kraftigt modifierade vatten bedöms i stället vattnets potential med liknande femgradig skala.

Kemisk status i ytvatten bedöms i klasserna "god status" eller "uppnår ej god status".

Kemisk och kvantitaiv status för grundvattenförekomster bedöms i klasserna god eller otillfredsställande.

Källa: Länsstyrelsen

Visa merVisa mindre

Kunskap. Zanna Zielfeldt Nikas kontaktar bland annat lantbrukare för att sprida kunskap om hur man bäst bevarar näringen i marken. Foto: Press

L: ”Sigtuna ska bli bästa skolkommunen”

Nyheter Val. Skola och trygghet högt på dagordning Trygghet, äldreomsorg och bostadspolitiken blir heta ämnen inför valet enligt Liberalernas Pernilla Bergqvist.torsdag 25/11 13:07

Bedrägerier mot äldre ökar i Sigtuna

Nyheter Luras. Verbala tjuvar försöker blåsa äldre En bedrägerivåg som svept över norrort har även nått Sigtuna. Flera äldre i kommunen har blivit uppringda av misstänkta bedragare.tisdag 23/11 11:52

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Nyheter Testning. Alla uppmanas testa sig igen, meddelar FHM. Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.fredag 19/11 9:58