Felicia Mix med bullterriern Lovis ute på en hundpromenad 2.0. Foto: Sacharias Källdén

Hon fixar Sveriges största terränglopp – för hundar

Tough viking – fast med hund. Så beskriver Felicia Mix terränghindertävlingarna hon ordnar vid Runstens gård. Nu vill hon inspirera fler hundägare att göra den vanliga kvällsrundan lite roligare.

  • Publicerad 14:43, 23 okt 2020

Om några år är det här nog så superpopulärt att det finns lopp varje helg.

Felicia Mix sätter på bullterriern Lovis selen och fäster kopplet i ett bälte runt midjan. Hon fyller fickan med hundgodis och beger sig i väg till skogsdungen vid Dammträsk mellan Kvarntorp och Kolartorp, bara ett stenkast hemifrån.

Här kryper de under och över nedfallna träd, och snart ger hon Lovis kommandot att hoppa upp på en stor gren och balansera.

Det är så här promenaderna ser ut sedan hon började intressera sig för terränghinderlopp tillsammans med hunden.

– Det behöver inte vara svårare, och platserna finns överallt bara man har lite fantasi. Jag brukar säga att hitta tio saker att krypa under, tio att klättra över och tio saker att balansera på. Då har du berikat den vanliga promenaden, och hunden kommer att tycka att du är så mycket roligare, säger Felicia Mix.

Hitta tio saker att krypa under, tio att klättra över och tio saker att balansera på, så är du igång med en roligare promenad med hunden, säger Felicia Mix. Foto: Sacharias Källdén

Ordnar landets största lopp

Själv började hon för ett par år sedan, och fick upp intresset rejält när hon var med i ett terränghinderlopp.

– När jag sprang det loppet tyckte jag att det var det roligaste jag någonsin gjort. Jag tänkte att det här måste alla få prova på, så då bestämde jag mig för att fixa ett eget lopp.

Nu har hon ett par arrangerade lopp i bagaget, de största i landet dessutom. K9 biathlon, som det också kallas, är en relativt ny tävlingsform och antalet tävlingar är fortfarande få till antalet.

Men i helgen är det dags igen för en ny tävling vid Runstens gård. Här har man byggt upp en tre kilometer lång bana med 36 hinder, och över 600 startande ekipage är anmälda.

– Vi har gjort hinder som går genom skog och över diken, man får klättra över och under stockar, och genom dagvattenrör med lera och vatten. Det ingår också skytte och så ska man paddla sex meter med hunden på en SUP-bräda. Om jag får sticka ut hakan lite så får jag säga att vi gör hinder med wow-känsla och flera överraskningsmoment. De är stora och byggda från grunden.

"Jag tänkte att det här måste alla få prova på, så då bestämde jag mig för att fixa ett eget lopp", säger Felicia Mix. Foto: Sacharias Källdén

Passar alla slags hundar

Felicia Mix säger att det här passar alla slags hundar och som hundägare behöver man inte vara vältränad.

– Jag vill gärna locka med de vanliga hundägarna, inte bara de som redan är aktiva. Det har varit med kinesiska nakenhundar och chihuahuor till exempel, inte bara stora rejäla hundar. Hundarna växer med uppgiften, även de mest försiktiga blir så glada när de klarar något utmanande. Skulle det behövas så får man bära hunden över hindret, säger hon och fortsätter:

– Man kan säga att det är som tough viking, men anpassat för vanliga människor och hundar så att så många som möjligt ska kunna vara med.

Planen är att småningom komma i gång med regelbundna träningsträffar. Men redan nu är nästa tävling spikad, och den är i april nästa år.

– Jag tror att det här kommer att bli stort. Om några år är det här nog så superpopulärt att det finns lopp varje helg.

Platser att öva finns överallt, bara man har fantastin, menar Felicia. Foto: Sacharias Källdén

Muddy paws – K9 biathlon

✓ K9 bialthlon är ett terränghinderlopp för förare och hund, och tanken är att alla hundraser ska kunna vara med.

✓ Tävlingen består av löpsträckor och terräng med flera hinder att ta sig över, som man ska ta sig igenom på snabbast tid.

✓ Banorna är mellan 3-8 kilometer långa.

✓ Tävlingen i Rudan arrangeras av Haningebaserade Muddy paws.

Visa merVisa mindre

Ett av hindren i tävlingen som Felicia Mix arrangerade i Rudan i september. I helgen är det dags igen. Foto: Linnea Sjögren

Hindren går genom vatten och lera, och genom skog och över diken. Här bygger man hinder i Rudan. Foto: Linnea Sjögren