Disa Kurt har tilldelats årets demokratipris i Huddinge för sin verksamhet Min syster. Foto: Läsarbild Lasse Reuterberg

Hon får demokratipris för föreningen Min syster

Hon genomför spelkvällar och talkshows och ordnar kampsport – allt för tjejer och icke-binära ungdomar i Flemingsberg. Nu har Disa Kurt, som grundat föreningen Min Syster i Visättra, fått årets demokratipris i Huddinge. – Det känns overkligt och är en stor ära, säger Disa Kurt.

  • Publicerad 12:34, 5 nov 2018

27-åriga Disa Kurt, uppväxt i Visättra, startade föreningen Min syster för att tjejer och icke-binära skulle få en egen mötesplats i Visättra.

– Tjejerna som kommer hit säger att behovet finns. Ofta tar killarna över fritidsgårdar. När jag var yngre vågade jag inte gå till fritidsgården, det blev en viss jargong där. Det var därför jag fick idén att starta Min syster, säger Disa Kurt.

Verksamheten Min syster startades för drygt ett år sedan.

Disa Kurt.

Sedan dess har Disa Kurt och föreningen ordnat allt från en workshop i retorik, en danskurs, kampsport och en talkshow till vanliga fritidsgårdsträffar på Panncentralen i Visättra.

Oftast är det tonåringar och unga vuxna som kommer som bor i Flemingsberg.

– Vi vill ge tjejer och ickebinära personer självförtroende att våga ta plats. Vi startade strax innan me too-rörelsen och då såg jag att vi behövdes. Demokratipriset är ett kvitto på att vi gör rätt. Det här är början på någonting, säger Disa Kurt.

Huddinge demokratipris 2018 till Disa Kurt och föreningen Min syster, prisutdelning i Heron city.

Vid sidan av föreningen Min syster jobbar Disa Kurt med tjejkvällar på flera fritidsgårdar i Huddinge. Hon driver också podden ”Jag kan” och ska snart påbörja ett jobb för Stockholms stad, med att få in unga på arbetsmarknaden.

Disa Kurt har stora framtidsplaner för Min Syster.

– Jag vill så ett frö hos andra och sprida ordet om verksamheten, så att Min syster ska öppna i hela Sverige.