Hon debuterar som deckarförfattare

Hon har forskat om deckare, recenserat deckare, föreläst om deckare, skrivit OM deckare, men att hon skulle skriva en deckare själv var inte självklart. Kerstin Bergman har i dagarna släppt sin debutroman "Oskuld och oleander" och den utspelar sig helt på Ekerö.

  • Publicerad 16:33, 15 sep 2020

Jag har låtit huvudpersonen Iris dela min barndom på Ekerö.

Ekerö är en plats jag tycker väldigt mycket om. Jag bodde mina första åtta år vid Oxberget. Vi flyttade dit pappas jobb förde oss. Alla mina tidiga barndomsminnen är från Ekerö, jag började Närlundaskolan där. Barndomsminnen är speciella. Jag har ovanligt mycket minnen från när jag var liten. Mina första minnen är från när jag är ett och ett halvt år.

Jag skrev större delen av boken sommaren 2019, det var verkligen kul att skriva. Mycket skrev jag utan att vara på Ekerö. Det var bra för då kunde jag behålla bilderna jag hade från 70-talet. När jag kom tillbaka märkte jag hur mycket som hade förändrats. Det är det jag leker med i texten också, vilken skillnad det är på bilden man har som barn och sedan när man kommer tillbaka som vuxen i nutid.

Jag har låtit huvudpersonen Iris dela min barndom på Ekerö. Iris kommer till sitt barndomshem och sin döda fasters hus och ska tömma det på saker. I huset börjar Iris minnas saker från barndomen som varit konstiga. Det blir ett mysterium som hon blir besatt av att lösa.

Jag hade tänkt länge att jag skulle skriva skönlitterärt, men jag hade inte berättelsen klar för mig till en början. Efter att ha hört en författare prata om hur han förankrade både det förflutna och nuet i platsen i sina böcker, fastnade jag för idén. Från Ekerö växte hela berättelsen fram organiskt. De flesta författare som jag intervjuar säger "jag skrev boken jag själv ville läsa" men så var det inte för mig. Jag brukar gilla våldsamma psykologiska thrillers, det här är en betydligt snällare berättelse.

Jag blev väldigt glad när det faktiskt visade sig att någon dog i boken och det blev en riktig deckare. Det är svårt att skriva deckare för de måste vara spännande och hänga ihop på ett sätt en vanlig roman inte behöver. Alla ledtrådar måste gå ihop sig.

Kerstin Bergman

Debuterar i september med deckaren Oskuld och oleander

Ålder: 50 år

Innehar en av kritikerstolarna i Svenska Deckarakademin.

Föreläser och recenserar deckare. Hon är även moderator på deckarseminarium.

Redan som barn fascinerades hon av deckare. Då helst Mästerdetektiven Blomkvist-serien och Kittyböckerna. "Det är spännande berättelser med bra driv."

Visa merVisa mindre

Hon skriver om livet som änka på 1700-talet

Nyheter "Den här historien tillhör oss alla" Hur var livet för kvinnor som blev änkor på 1700-talet? I en ny roman vill Hélène Gullberg både belysa och underhålla läsaren i fenomenet änkekonservering.fredag 4/12 15:40

Ekerös stenbrott hetare än Los Angeles

Nyheter Här blir artisten Duvchi inspirerad Nyligen släppte Duvchi singeln ­Geronimo. Och visst är det i Ekerö som videon är inspelad. Det var stenbrottets dramatiska uttryck som lockade artisten.fredag 4/12 13:38

Så ska stombussarna sluta snigla sig fram

Nyheter Linje 176 och 177 får nya körfält I början av året konstaterade SL att de mest ködrabbade busslinjerna i Stockholm är 176 och 177. Nu har Stockholms stad beslutat om flera lösningar.fredag 4/12 11:58