Hon börjar nu kvällsvandra efter mopedrånen

Brommabon Carina började föräldravandra efter att hennes son varit med under ett mopedrån. – Jag tror att vuxennärvaro hjälper jättemycket, säger hon.

  • Publicerad 14:51, 17 maj 2018

Mitt i har tidigare rapporterat om de mopedrån som skett mot ungdomar i Bromma. På två veckor kan polisen bekräfta att det skett mopedrån sex gånger i stadsdelen.

En av de som märkt av otryggheten hos ungdomarna är Brommabon Carina. Hennes son var på plats vid ett av rånen.

– En vän till honom blev rånad på sin moped. Min son fick en smäll, han blev inte allvarligt skadad men det klart att det inte är en trevlig sak att vara med om. Han ringde mig efter att han sprungit därifrån, berättar hon.

I samband med mopedrånen har det skrivits mycket på olika Facebook-grupper i Bromma. En mamma skrev då ett inlägg och föreslog att man kunde gå ihop några föräldrar och börja kvällsvandra för att öka tryggheten i området. Carina var en av dem som nappade på idén. Hon och tre andra föräldrar har vandrat en gång hittills mellan Ålstensgatan och Stora mossen.

När de var ute gick de förbi en grupp ungdomar och en polisbil. Det var oroligt på platsen efter ett misstänkt mopedrån.

– Vi var ute mellan nio till halv tolv på kvällen. Vi träffade en grupp ungdomar som stod och skrek på polisen. Men när vi gick fram och pratade med ungdomarna och lyssnade på dom blev de lugnare. Jag tror att vuxennärvaro hjälper jättemycket.

Carina tycker att det är bra att föräldrarna kan gå samman på Facebook men ibland kan vissa skriva rasistiska kommentarer under Facebook-inlägg.

– Det som oroar mig mest är de rasistiska kommentarerna som skrivs ibland. Man måste tänka att de som begår brott är några rötägg medan väldigt många inte är rötägg. Jag tycker att alla ska ha rätt att vara överallt, bara man är schysst och snäll.

Nu hoppas hon att fler föräldrar ska vilja kvällsvandra.

– Vi var fyra stycken som vandrade förra gången. Som jag ser det kommer vi fortsätta men inte ensamma då vi inte har möjlighet att göra det varje helg.

Fakta

Mopedrån i Bromma

28 april 

Polisen fick ett larm vid 23-tiden under lördagskvällen. Två pojkar i 15-års åldern blev rånade på sina mopeder vid Olovslundsskolan. Flera maskerade personer hotade till sig pojkarnas mopeder med stickvapen. De beskrev gärningspersonerna som personer i övre tonåren.

29 april

Två pojkar blev hotades verbalt av fyra gärningspersoner som ville ha deras mopeder. De lyckades inte få med sig mopederna, rånförsöket skedde i närheten av Brommaplan.

30 april

Det var ett gäng maskerade personer som hotade till sig en moped från en pojke i unga tonåren. Rånet skedde vid Ålstensskolan vid 22-tiden.

12 maj

Flera personer hotade till sig en moped verbalt av en pojke i övre tonåren i närheten av Abrahamsbergs tunnelbana vid 18-tiden.

13 maj

Tre killar i 16-års åldern spelade fotboll i Norra Ängby vid 21-tiden. Tre jämnåriga killar kom dit och krävde nycklarna på deras mopeder. Rånarna gick till fysiskt angrepp och utdelade flera sparkar och slag mot fotbollskillarna varav en träffades med ett knytnävsslag i ansiktet. Rånarna fick även med sig en mobiltelefon, som låg i mopeden som stals.

19 maj

En ung kille blir rånad på sin moped av flera gärningsmän på Ålstensgatan vid 23-tiden.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre