Rebecka Hagmans idé har blivit en superhit. Foto: Privat/Lo Lööf

Hon började på balkongen – nu sprids hennes smarta idé över hela landet

Odlingsprojektet Co-Grow har blivit en superhit. Tanken är att låta balkongodlare utan odlingsmöjligheter låna trädgårdar av villaägare. Snart lanseras konceptet i hela landet.

  • Publicerad 12:19, 28 mar 2017

Odlingsfantasten Rebecka Hagman fick inte plats med alla växter på sin balkong. Då fick hon en idé: många villaägare utnyttjar inte sina trädgårdar särskilt mycket, så varför inte använda dem?

I somras skrev vi om det första trädgårdsteamet som hade sammanförts genom det då nystartade odlingsinitiativet Co-Grow. Tanken var enkel: etablera en kontakt mellan odlingssugna lägenhetsbor och trädgårdsägare som gärna vill, men inte hinner, få fart på matodlingarna.

LÄS ÄVEN: Här är nya grejen i odlingskretsar: ta över någon annans trädgård

Då var det fortfarande ett lokalt initiativ i Älvsjö. Genom uppmärksamheten fick det snabb spridning. Vad som började med en trädgård blev snart tio och sedan ännu fler.

På trädgårdsmässan i april kommer man ta det ett steg längre och lansera ett nationellt koncept tillsammans med kommunikationsbyrån Madder.

– Det blir en helt ny sajt där man ska kunna hitta varandra genom en kartfunktion och sedan kunna kontakta varandra och ladda ner det kontrakt vi har, berättar Co-Grows grundare Rebecka Hagman.

"Reclaima trädgården"

I julas vann initiativet förstapris som bästa sociala innovation, och det är prissumman därifrån som lägger grunden för den nya sajten.

– Vi tror att intresset för detta finns över hela landet. Och vi vill möjliggöra detta för ännu fler, oavsett hur man bor eller var man bor. Det är ett sätt att reclaima trädgården för det den avvändes till från början: självhushåll. Många har inte tid att tänka på sin trädgård medan andra bara längtar efter att odla.