Tar över. Petra Hellström kommer från och med höstterminen att bli rektor för Kevingeskolan. Foto: Anton Kyhlbäck

Hon blir Kevingeskolans nya rektor

Sedan 2017 har Petra Hellström varit rektor för Baldersskolan och Kyrkskolan. Från och med höstterminen blir hon rektor för en skola till – Kevingeskolan. "Tillsammans är vi starkare"

  • Publicerad 16:30, 28 maj 2021

Sedan 2017 har Petra Hellström arbetat som rektor för Kyrkskolan och Baldersskolan i Danderyd. Hennes karriär började i Täby där hon hittade ett intresse i att kunna vara med och påverka sin arbetsplats.

Nu tar hon även över som rektor för Kevingeskolan. Från och med höstterminen får därmed grundskolorna i västra Danderyd en ny ledningsorganisation, där Petra Hellström kommer att styra över skolverksamheten med tre biträdande rektorer på varje skola.

Ett spännande uppdrag, berättar hon för Mitt i.

– Vi kommer kunna arbeta med skolutvecklingen på flera nya sätt. Mitt mål som rektor är att alla som jobbar på skolan ska ha fokus på sitt uppdrag, läraren ska vara bäst i sitt klassrum, vaktmästaren ska vara bäst på sitt, kökspersonalen på sitt, säger hon.

Förra veckan meddelade Danderyds kommun om den nya ledningsorganisationen, i samband med att Kevingeskolans rektor Anna Söderberg-Bruce avslutar sin tjänst, för grundskolorna i västra Danderyd.

Vi träffar Petra Hellström på Kevingeskolan. Hon menar att varje skola är unik och att de kommer fortsätta att vara det.

Hon berättar att samarbetet mellan skolorna, som sedan en lång tid tillbaka redan har funnits mellan Kyrkskolan och Baldersskolan, blir nytt för Kevingeskolan. Biträdande rektor på Kevingeskolan blir Marie Båge.

– Vi kommer behålla de strukturer på skolorna som finns och fungerar, säger Petra Hellström och tillägger:

– Mitt första uppdrag blir att lära känna alla, och se hur vi kan arbeta för elevernas bästa Jag kommer vara en ledare som fortsätter bygga på det som är bra inte röra till det.

Vilken är den största utmaningen för de här skolorna idag?

– Lärarbristen är alltid något vi jobbar med. Vi behöver många skickliga lärare som stannar länge. Att ha lärare som bara stannar kanske tre år är inte bra för kontinuiteten.

Hennes mål är att skapa tryggare och bättre skolor på flera sätt.

– Det finns många synergier i det här. Jag tror bland annat att det kan stärka gemenskapen hos eleverna och lärarna, inte minst det kollegiala lärandet där man hjälper varandra. Tillsammans är vi starkare, säger hon och tillägger:

– Jag tror också detta kan stärka gemenskapen i västra Danderyd som kommundel.