Ny. Lena Brolin blir ny kyrkoherde i Enköping. Foto: Magnus Aronson /Ikon

Hon blir Grapes efterträdare

I sommar går kyrkoherden Anders Grape i pension efter 27 år på posten. Nu är hans efterträdare hittad.

  • Publicerad 09:03, 17 mar 2021

I 27 år har Anders Grape varit kyrkoherde för Enköpings pastorat. Men som Mitt i Enköping tidigare skrivit så kommer Grape att lämna sitt uppdrag i sommar. Han ska gå i pension 67 år gammal.

Efter att Anders Grape annonserade att han skulle avgå har Enköpings pastorat efterlyst hans efterträdare. Nu är denne hittad.

Lena Brolin, med ett förslutet som chef i Svenska kyrkan både i Sverige och utomlands, har tackat ja till tjänsten som kyrkoherde. Hon börjar sin nya kyrkoherdetjänst den 9 augusti, när nuvarande kyrkoherde Anders Grape går i pension.

– Med min erfarenhet i bagaget känner jag nu en längtan till arbete i församling igen, och ser fram emot att leda och fördela arbetet i Enköpings pastorat där jag vill vara en bidragande del av en kyrka som vill och vågar utvecklas, som svarar på människors önskan om möten med Gud på olika sätt och där såväl anställda som förtroendevalda och volontärers engagemang tas tillvara, säger Lena Brolin, i ett pressmeddelande.

Lena Brolin arbetar för närvarande som utlandschef för Svenska kyrkan i utlandet. Hon har dessförinnan innehaft tjänster dels som stiftsadjunkt för ledarstöd i Uppsala stift, kyrkoherde i Berlin under en period och som kyrkoherde också haft ansvar för Svenska kyrkan i utlandet för Brasilien, Chile och Argentina. Men har också erfarenhet som präst och arbetsledare i församling och pastorat i Sverige.

– I mitt ledarskap strävar jag efter både tydlighet, transparens och närvaro, som bland annat handlar om att lyssna in och väga samman olika tankar för vägen framåt och att finnas som en självklar del i församlingsarbetet, säger Lena Brolin.

Grape lämnar över efter 27 år

Nu lämnar kyrkoherden Anders Grape både altare och zoom-möten för stilla flugfiske och slingriga motorcykelturer. – Jag är inte det minsta orolig över att jag inte ska få tiden att gå, säger han

Det är en enorm skatt, men också ett otroligt ansvar.

Enköpings pastorat letar efter en ny kyrkoherde.

I 27 år har Anders Grape varit kyrkoherde för Enköpings pastorat. Även om Anders själv gärna lägger till att han varit verksam i Enköping i 29 år, om man adderar hans två år som sjukhuspräst på lasarettet på 80-talet.

Snart lämnar han sitt uppdrag. Beslutet är helt odramatiskt. Han kommer, 67 år gammal, gå i pension.

– Jag har varit kyrkoherde i 27 år. Varje år har jag blivit ett år äldre. I sommar blir jag 67 år gammal. Och då ska jag gå i pension, säger Anders Grape på en kristallklar video-
länk från sitt hemmakontor.

Videomötena under pandemin är många. Flera om dagen berättar han. Och det kommer att bli fler innan det blir dags att stämpla ut från arbetet en sista gång.

På pappret slutar han inte sin tjänst förrän den sista september nästa år.

– Jag kommer att jobba till midsommar. Men jag har en hel del ledighet att ta ut. Jag tog ingen semester i sommar bland annat. Vi behövde följa pandemins utveckling, säger han.

Vad tar du med dig från arbetet som kyrkoherde?

– Det är mycket glädje. Jag har svårt att se att man som kyrkoherde kan ha det bättre någon annanstans. Det är lagom stort. Det är lätt att knyta personliga relationer till dem man arbetar med, säger han.

Det är en hel del kyrkor att hålla reda på?

– Ja, det är det. Idag har vi 20 kyrkor, varav 18 är medeltida. Det är en enorm skatt, men också ett otroligt ansvar, säger han.

27 år, finns det något du känner att du inte hunnit uträtta?

– Ja, det finns en förfärlig massa som blivit liggande åt sidan. Det har funnits en önskan om bredare samarbeten mellan de olika trosamfunden som finns representerade i Enköping. Där återstår det en del att göra, säger han.

Vad Grape ska använda de nyvunna tiden till, som pensionärslivet bland annat innebär, är inget han ägnat allt för stor tankekraft.

– Jag har vänner som gått i pension som sagt ”Hur hade jag tid att arbeta?”. Jag är inte det minsta orolig över att jag inte ska få tiden att gå, säger han och tillägger:

– Det kommer att bli lättare att komma iväg och flugfiska.

Har du kvar motorcykeln?

– Den har jag kvar. Det kanske blir lite fler åkturer på den. I somras blev det ingenting.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att den här förbaskade pandemin ska få ett slut. Det sätter så många käppar i hjulen för så många mellanmänskliga relationer. Den är ond.

Blomtjuvar bröt sig in i kassabod

Nyheter Blomsterstöld i Myranområdet och några rattfyllor. Här är helgens blåljusrapport.måndag 19/4 12:10

Byggstart för Enköpings nya stadsdel

Nyheter Bygger. 190 bostäder på gång i ny stadsdel Nu inleds bygget av Enköpings nya stadsdel Lillsidan intill Doktor Westerlunds gata. Först ut blir 189 hyresrätter och en helt ny Ica-butik, men planerna för området är större än så.måndag 19/4 10:02