Gravidapp. Bonnie Roupés gratisapp Kexuema i Kina hjälper mödrar under graviditeten. Nu fortsätter företaget storsatsa, berättar hon för Mitt i. Foto: Claudio Britos

Hon blev stor i Kina med gravidapp

Sverige kan lära sig mycket av Kina när det kommer till appar, berättar apputveckalaren och VD:n Bonnie Roupé. Mitt i Hälsar på hemma hos Stocksundsbon som just gjort entré på börsen.

  • Publicerad 16:30, 3 nov 2021

Det blir som att uppfinna hjulet på nytt varje gång.

Foto: Claudio Britos

Sedan tre år tillbaka bor Bonnie Roupé i Stocksund. Hon är känd inom it-branschen som grundaren till företaget Bonzun, som ligger bakom en gravidapp som hjälper mödrar i Kina.

För ett par veckor sedan börsnoterades hennes företag.

Men bland det första hon berättar när Mitt i kommer på besök är hur mycket hon trivs i Stocksund. Hon berättar att hon under sommaren nästan varje dag gått ner till en av bryggorna vid Marinan, tillsammans med Chihuahuan Chicago, med en kopp kaffe.

– Det har varit helt underbart, att så enkelt kunna gå ner och ta ett dopp på morgonen.

Fick havandeskapsförgiftning

Men vi spolar tillbaka några år.

I samband med Bonnie Roupés andra graviditet, 2010, drabbades hon av havandeskapsförgiftning. Hon tyckte att det var svårt att hitta information på nätet, vad man skulle göra och vem man skulle vända sig.

Stocksund. Det finns mer än appar som hjälper välmåendet. Exempelvis ett dopp vid Marinan en fin sommardag kan göra susen, berättar Roupé. Foto: Claudio Britos

Då kom hon på idén till appen Kexuema, som senare lanserades 2012 i Kina.

– Appen är en virtuell barnmorska, kan man säga. Den vänder sig till mödrar som inte enkelt har tillgång till vård.

– Den fungerar så att du kan markera var du har ont, fylla i vad du har för symptom, och så får du ett evidensbaserat svar på dina frågor du har, säger hon.

Dagens industri har rapporterat att 2 till 3 miljoner laddade ner den i Kina mellan 2012 och 2020. Enligt Roupé är den särskilt viktig för en grupp.

– Det fungerar så i Kina att du har gratis sjukvård i byn du föds i. Så om du är migrant i landet, alltså flyttar från en plats i Kina till en annan, så förlorar du den rätten. Då blir appen användbar, säger hon.

Appen är gratis.

"Det är väldigt trevligt för man träffar ofta personer som bott och jobbat utomlands i i Danderyd" säger Roupé, kring valet att bosätta sig här. Foto: Claudio Britos

När det kommer till app-teknik och kommunikation ligger Sverige efter, enligt entreprenören.

– Det har vi gjort länge, och vi behöver hitta ett sätt att bli bättre, tror jag. Vi ser att många kinesiska appar, som Tiktok, blir allt vanligare här i väst. Allt går mycket fortare där.

Effektivare i Kina

Hon tar ett annat exempel, där Kina är bättre än Sverige.

– Där arbetar du med allt på en och samma plattform. Här i Sverige så är det email, sms, google meets, andra appar för att kommunicera. Jag längtar till vi slipper det, säger hon.

Hur blir Sverige bättre, då?

Hon tar ett exempel: Att myndigheter ofta behöver utveckla sina egna vägar för kommunikation, då det inte är lönsamt för privata utövare. Det blir som att uppfinna hjulet på nytt varje gång, enligt Roupé.

– En liknelse skulle vara att sjukhusen själva skulle bygga sina väntrum, istället för ett byggbolag. Det går ju inte.

Om man hade varit i framkant i Sverige, menar Roupé, hade mycket kunnat bli enklare.

– Ja, jag önskar verkligen att något liknande som min app fanns när jag blev gravid, säger hon.

Bonnie Roupé

Ålder: 45 år

Familj: Två döttrar, Chihuahuan Chicago.

Aktuellt: VD för bolaget Bonzun, som nyligen börsnoterades. Företaget har även två appar som inspirerats av gravidappen, en kring provrörsbefruktning och infertilitet samt en som ska hjälpa personer i självledarskap.

Bor: I Stocksund, har även bott under en kort period i Enebyberg och i Shanghai.

Övrigt: Startade sitt första bolag 2004, innan IT-boomen. En golftidning riktad till kvinnor.

Visa merVisa mindre