Kränkande kommentarer, på webben och gatan, har blivit vardag för Skärholmsbon Gurleen Kaur Sahota. Foto: Anton Marin

Hon blev spottad på och kallad hora på gatan

För en vecka sedan blev Skärholmsbon Gurleen Kaur Sahota attackerad och kallad för hora på grund av sin klädsel. Kommentarer och blickar får hon dagligen. Hennes råd: "Klä dig hur du vill, det är din kropp och det är ingen annan som äger den".

  • Publicerad 13:48, 23 maj 2018

Jag bor i Sverige, jag borde kunna klä mig precis hur jag vill, till och med i bikini, utan att bli kallad hora.

Det var under sin lunchrast i Liljeholmen för en vecka sedan som hon blev fysiskt attackerad för första gången. Det började med att en okänd man började kommentera hennes klädsel.

– Han var väldigt hotfull och aggressiv, kanske påverkad på något sätt, det vet jag inte. Först ignorerade jag hans kommentarer, men till slut stod jag inte ut och frågade honom vad problemet var. Då exploderade han. Han höll tag i mig, spottade mig i ansiktet, kallade mig hora och sa att jag skulle hålla käften och massa andra saker, säger hon och fortsätter:

– Jag var i chock, kunde inte göra något. Det var massa människor omkring oss, men tyvärr reagerade ingen. Efteråt hade jag panikångest, jag vågade inte gå ut på flera dagar och kan fortfarande känna av det.

Varför tror du att han valde ut just dig?

– Jag tror att det är för att jag är ung och ser väldigt utländsk ut, då blir det mer okej antar jag. Det har med makt att göra, han var utländsk och jag tror inte han skulle göra samma sak mot en blond svensk person.

Efteråt har Gurleen Kaur Sahota polisanmält händelsen.

Får kommentarer dagligen

Även om det var första gången hon blev fysiskt attackerad kan hon dagligen få liknande kommentarer.

– I till exempel Skärholmen är det ofta män som stirrar eftersom jag klär mig som jag vill. Jag får jobbiga blickar och kommentarer, att bli kallad hora är vanligt. Jag hade flyttat ifrån Skärholmen ett tag, bodde i Nacka. Nu har jag flyttat tillbaka, men det börjar bli jobbigt och otryggt, så jag försöker komma härifrån igen, säger hon.

Även om könsnormerna finns mer eller mindre i hela samhället tror hon att just klädvalet kan sticka mer i ögonen hos vissa i förorterna.

– Oftast hos äldre män och kvinnor. De är så vana vid sina seder och kulturer om att kvinnor måste täcka kroppen för att bibehålla familjens heder att de får en chock när någon klär sig annorlunda. Och sen finns de som sexualiserar tjejer så fort de har mindre kläder på sig. Tyvärr så är det så att jag får fler blickar här än när jag är i innerstan.

Även på nätet kan personer tycka till om hur Gurleen Kaur Sahota ska klä sig och uppträda. För några dagar sedan kallades hon hora och slampa på Facebook av en man som tyckte att hon inte var en rättroende sikh.

Stå på er. Var inte rädda för mäns blickar och kommentarer. Klä dig hur du vill, det är din kropp och det är ingen annan som äger den. Och kallar någon dig för hora – so what?

Kommentarerna finns inte bara i det offentliga rummet. Även på nätet kan personer tycka till om hur hon ska klä sig och uppträda. För några dagar sedan kallades hon hora och slampa på Facebook av en man som tyckte att hon inte var en rättroende sikh.

Hur orkar du med det?

– Det är superjobbigt, man försöker intala sig att det är en del av vardagen. Men det ska det ju inte vara, jag ska väl inte behöva täcka mig från topp till tå för att inte få kommentarer? Jag bor i Sverige, jag borde kunna klä mig precis hur jag vill, till och med i bikini, utan att bli kallad hora.

Jobba tillsammans

I går gick Moderaterna ut med att de vill kartlägga och lagstifta mot "förortens moralpoliser". Gurleen Kaur Sahota, som bland annat är aktiv i föreningen Varken hora eller kuvad, är skeptisk.

M: Kartlägg förortens "moralpoliser"

– Jag tror inte man kan göra det till bara ett förortsproblem, det skapar bara mer hat och segregation, det blir det ett "vi mot dem". Jag tror att det är viktigare att människor integreras och det måste vi alla, tillsammans ta ansvar för och hjälpa till med. Det kommer löna sig senare, säger hon.

Hon tycker bland annat att religiösa friskolor ska förbjudas och att en obligatorisk föräldrautbildning ska införas.

– Och vi måste tillsammans skapa förändring. Se på de mansdominerade kaféerna – dit borde grupper av kvinnor gå, slå sig ner och utmana det. Visa att nu är vi i Sverige, här lever vi efter svenska värderingar.

Vad har du för råd att ge till unga tjejer som lever i liknande strukturer?

– Stå på er. Var inte rädda för mäns blickar och kommentarer. Klä dig hur du vill, det är din kropp och det är ingen annan som äger den. Och kallar någon dig för hora – so what?

Kakabaveh (V): Lag mot moralpolis inte nog