Den 29 augusti samt 26 september öppnar 13 entusiastiska trädgårdsägare i Göteborgsområdet upp sina gröna oaser för allmänheten.
Trädgårdsrundan, som startade redan i maj, sträcker sig från Onsala i söder till Säve i norr.
Bakom initiativet "Öppen trädgård" i Göteborg står Camilla Danielsson som visar upp sin magnifika trädgård på höjden i Askim och Karin Beijer, med en vacker trädgård på berget i Krokslätt.
Camilla Danielssons trädgårdsintresse väcktes vid en liten kolonistuga i Örgryte för drygt 20 år sedan.
– Med stugan följde en gammal uppvuxen allmogeträdgård med pioner, rosor och bärbuskar. Jag blev tagen direkt och älskade alla dofter och grönskan som omslöt en.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/tradgarden-som-satter-guldkant-pa-barnens-sommar/repugg!563xmGuD7Pq2V3GRiXENeA/
Inspiration från Botaniska
När hon året efter flyttade till villan i Askim hade hon stora planer för den kuperade tomten.
Inspiration och kunskap hämtade hon från Göteborgs största trädgård.
– Jag kunde absolut ingenting och lärde mig allt själv. Jag använde mig av Botaniska trädgården som läroplats. Jag tittade på hur den är utvecklad efter säsonger och årstider, vilka buskar och växter som trivs ihop och så vidare.
Hennes 1 100 kvadratmeter stora tomt är belägen i en sluttning med tre nivåer och innefattar även naturtomt med en gammal tallbacke och berg.
– Som helhetsintryck är det en varierad trädgård med många olika typer av stilar och miljöer, men också med en idé om att allt ska hänga ihop. Målet är att det ska blomma så mycket som möjligt på varje kvadratmeter från mars till oktober.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/skola-skapar-tradgard-for-att-fa-gemenskapen-att-vaxa/repues!P25CPk3IEZ1SmkfbMMAA/
Främjar biologisk mångfald
Camilla Danielsson har även ett syfte att främja den biologiska mångfalden.
– Jag vill gärna förmedla idéer om hur man kan få in så mycket blomning som möjligt i sin trädgård. Hårdklippta gräsmattor och stenläggningar främjar nämligen inte biologisk mångfald.
I takt med att klimatet förändras gäller det också att förbereda trädgården för nya förutsättningar.
– Jag försöker byta ut växter så att de ska klara torka bättre och att inte behöva använda för mycket färskvatten för att vattna.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/vildvuxna-tradgarden-i-majorna-vacks-till-liv/reptgh!efHJjGIhyS0vf0JB2fXnDQ/
Vilket är ditt bästa nybörjartips?
– Det är viktigt att landa i sin egen idé om vad man vill med sin trädgård och att göra det hållbart över tid. Och sedan att bara börja göra. Det är när man gör saker som man märker vad som trivs i trädgården och inte.