Hon bakar med passion för det goda – och det vackra

Konditorutbildningen i Schweiz blev en vändpunkt i Katarina Granströms liv. Nu tillbringar hon dagarna med att skapa godsaker på Tammerfors Konditori.

  • Publicerad 10:36, 24 feb 2021

Älskar att baka och året i Luzern tog min passion till en ytterligare nivå.

Under många år arbetade Katarina som elevassistent inom den kommunala skolan. Hon trivdes men kände att det fanns något annat som lockade.

2017 blev hon en av fyra svenskar som antogs till konditorutbildningen på anrika César Ritz College i Luzern, Schweiz.

– Jag har alltid älskat att baka och året i Luzern tog min passion till en ytterligare nivå. Nu jobbar jag heltid med att skapa mumsiga kak-och bakverk, säger hon med ett strålande leende.

Och strålande är ett ord som beskriver Katarina väl – hennes entusiasm och varma energi uttrycks i såväl hennes bemötande som hennes bakverk.

– Jag älskar att kombinera goda smaker med tilltalande estetisk. På Tammerfors serverar vi många traditionella kakor, tårtor och bakelser, men då och då får jag utnyttja min lite mer konstnärliga ådra.

Efter året i Schweiz hade Katarina med sig värdefull kunskap och erfarenhet både från den gedigna utbildningen och praktiken på ett 5-stjärnigt hotell.

– Jag fick en fantastisk bas där. Väl hemma fick jag sätta mig in i och lära mig mer om de svenska bakverken.

Och det har hon gjort samtidigt som hon innovativt blandar smaker och design. Förra året introducerade hon Fredagssemlan på konditoriet. Den blev en succé som fortsätter även i år.

– Varje fredag överraskar vi med en unik semla och vi har bland annat haft chokladsemla, wienersemla, hallon/lakrits och nu senast kanelbulle-semla. Vi lägger ut varje ny Fredagssemla på Instagram och Facebook och det är roligt att så många uppmärksammat den, säger hon.

Alla på konditoriet är enligt Katarina med och kommer på olika varianter och ibland kommer även kunder med idéer.

Klassiskt kafé

Tammerfors Konditori är ett klassiskt kafé och bageri som funnits i samma lokal nära 80 år. Här säljs matbröd, färdiga smörgåsar, bullar, kakor, bakelser och tårtor av olika slag.

Sedan tio år ägs det av paren Carol och Mats Petersson samt Britt-Marie och Roine Petersson.

Caféet har idag en konditor, en bagare, en kallskänka och fyra personal i butiken.

Katarina jobbar nu varannan vecka som konditor och varannan som bagare.

– Det har också hänt att jag arbetat extra i butiken, vid behov, och det är alltid roligt att träffa våra kunder. Det värmer gott att få höra att de uppskattar det vi gör.

Konditoriet drabbades hårt av coronapandemin förra våren men lyckas nu nätt och jämnt hålla sig flytande.

– Vi följer alla Folkhälsomyndighetens direktiv och personalen gick alla ned lite i tid för att vi skulle klara oss.

Trots utmanande tider stöttar konditoriet andra verksamheter så gott de kan. De sponsrar exempelvis Enköpings Base- och Softball-klubb med bullar och smörgåsar, samt dagcentret och härberget RIA, som en dag i veckan hämtar det som blivit kvar i caféet från dagen innan.

– Vi är måna om att stötta där vi kan. Det är viktigt att vi alla hjälps åt i dessa tider, säger Katarina.

Prinsesstårta

Svenskarna äter runt en halv miljon prinsesstårtor om året.

70 procent av bakverken som säljs i svenska konditorier är prinsessbakelser eller prinsesstårtor.

Hette först Grön Tårta med bytt till Prinsesstårta då prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg, var förtjusta i den.

Under Prinsesstårtans vecka i september varje år går 10 kronor av varje köpt prinsesstårta till Victoriafonden som ger stöd till kroniskt sjuka och funktionshindrade barn och ungdomar.


Källor: Dagens Nyheter,

Nationalencyklopedin,
Sveriges bagare och konditorer

Visa merVisa mindre

Polisman skadad efter kollision

Nyheter Drograttfull förare körde in i polisbil. En man polisman är skadad. Två personer har anhållits misstänkta för försök till mord.fredag 16/4 10:24