Hon är Sjöstans nya borgmästare

Känner du till att Hammarby Sjöstad numera har en borgmästare? Inger Johansson heter hon, ett välbekant ansikte för många sjöstadsbor. Uppgiften är att ge Sjöstan en röst i politikernas öron.

  • Publicerad 09:32, 24 mar 2017

Borgmästare är en titel som inte används särskilt ofta i Sverige numera. Men det har sjöstadsborna ändrat på. På ett demokratimöte arrangerat av hembygdsföreningen valdes Inger Johansson till ”Borgmästare af Hammarby Sjöstad” i höstas. Anledningen till att borgmästartiteln instiftades är för att ge sjöstadsborna en stämma hos beslutande politiker.

– Vi hör till Södermalms stadsdelsförvaltning. Men vi känner att politikerna inte alla gånger tar beslut med hänsyn till Sjöstan, säger Inger Johansson.

Vill fixa julbelysning

Hon ger exempel på att Sjöstan inte har någon vettig julbelysning. Det har nu Inger givit ett medborgarförslag om att förbättra. Ett annat problem är att det kan ta lång tid för staden att fixa till exempel trasiga lampor. Klagomålen har en förmåga att fastna på vägen.

Ge röst åt Sjöstan

Uppgiften som borgmästare är alltså främst att hjälpa till att förmedla kontakter där sjöstadsborna kan vända sig med problem. Och att föra ut frågor från politiker och tjänstemän.

– Sjöstadsborna behöver ha en röst hos politikerna. Och politikerna behöver veta vad Sjöstadsborna vill ha. Det är det som är min främsta uppgift.

Vad säger du till dem som tycker att det sticker i ögonen att du kallar dig borgmästare?

– När det blev officiellt att jag blivit borgmästare var det några som trodde att jag var självutnämnd. Men då fick jag förklara att jag blev vald på ett möte, enhälligt. Jag gör det här ideellt för att jag brinner för lokala frågor. Jag har även en vice borgmästare, bland annat en ungdomsborgmästare.

Gick på svartklubb

Inger Johansson har en lång historia med Sjöstan. Första gången hon satte sin fot här var hon sju år och följde med sin mamma för att gå till en svetsare. Då var Sjöstan en kåkstad. Här låg Lugnets industriområde med många skjul och ljusskygga typer.

– Jag tyckte det var lite läskigt och höll min mamma hårt i handen.

I tjugoårsåldern fick hon återigen anledning att komma hit. Då i taxi sent om natten, ofta för att besöka någon av svartklubbarna som fanns vid Hammarby fabriksområde.

Hon var också involverad i Sjöstans nuvarande historia då hon arbetade som volontär när Stockholm ansökte om att få arrangera OS 2004. Stadsdelen Hammarby Sjöstad planerades ju i samband med detta, här var det tänkt att atleterna skulle bo.

Lokalhistoriskt intresse

Men det skulle dröja ända till 2006 innan Inger flyttade hit.

– Det som är det bästa här är känslan. Att det är som en egen liten stad samtidigt som det är nära till allt. Sjöstadsborna bryr sig om sin sjöstad.

Inger Johansson, som är lokalhistoriskt intresserad, är engagerad i allt från att hålla guidningar om Sjöstans historia till att vara med och arrangera Sjöstadsdagen och jobba extra i Glashus ett. Samtidigt arbetar hon som ledarcoach och som distriktssköterska.

Hur har du tid med allt?

– Tid har man inte. Tar man sig. Jag har i gått i passion, brukar jag säga. Inte pension, passion. Jag gör bara saker jag tycker är roligt. Vilket gör att man hinner mycket mer.

Fakta

Älskar Andres Franzéns park

Namn: Inger Johansson

Ålder: 64

Yrke: Management konsult (ledarcoach), föreläsare, distriktssköterska, gör event med mera.

Passion: Sjöstaden! Ordförande i hembygdsföreningen, arbetar som Sjöstadsguide, involverad i Sjöstadsdagen och Glashus ett.

Favoritplats i Sjöstaden: Jag har många. Vattenlinjen är helt sagolik. Parterren. Anders Franzéns park. För vuxna är det mysigast att gå dit elva-tolv på kvällen då stugorna är upplysta med belysning.

Aktuell: Som Sjöstans borgmästare. Har ett borgmästarhalsband med stadsdelens nyckel. Funderar även på att sätta dit en blipp, eftersom det är så de flesta sjöstadsbor öppnar sina dörrar.

Visa merVisa mindre

Fakta

Sjöstan invigdes 2002

Hammarby Sjöstad utvecklades tänkt som en OS-by och miljöaspekterna fick en framträdande roll.

Stadsdelen invigdes 2002 av kung Carl XVI Gustaf.

Här bor runt 25 000 människor.

Runt 10 000 har Sjöstaden som arbetsplats.

 

Källa: Stockholm stad
Visa merVisa mindre