Hon är första svensk på exklusiv prestigeutbildning i Kina

23 år men redan världsvana från storbolag och topputbildningar. Nu tar Mollie Saltskog från Vasastan nästa steg.

  • Publicerad 11:40, 18 jan 2017

Mollie Saltskog är uppväxt på S:t Eriksgatan och bor i Vasastan när hon är hemma och hälsar på. I vår ska hon gå sista terminen på Yale-NUS College i Singapore och efter sommaren börjar hon på Schwarzman Scholars i Peking, ett nytt globalt ledarskapsprogram som har lovordats av bland andra Michelle Obama och Kofi Annan. Antagningskommittén handplockar studenter från toppuniversiteten och utbildningen handlar mycket om att förstå Kinas relation med väst och Kinas politiska system. Mollie är den första svensk som går programmet och den första kvinnan i Norden.

– Det var en svår ansökningsprocess, bland annat fick jag sitta i ett rum framför sex ledare inom olika branscher, som banker och stora välgörenhetsorganisationer. De frågade ut mig om varför jag skulle passa, hela tiden med stenansikten. Efter det skulle de se hur vi skötte oss i sociala sammanhang. Det var rätt speciellt att någon gick omkring och antecknade hur man betedde sig, säger Mollie Saltskog som efteråt mådde ganska dåligt.

Men en månad senare kom mejlet. Mollie hade blivit antagen. Hon läste det om och om igen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle komma in. Dels för att det är så svårt men också för att jag är kvinna. Många tycker att ledarskap är förknippat med auktoritära män och det är en mansdominerad bransch historiskt sett. Men den här utbildningen har allt jag vill ha. Mitt mål är att arbeta med internationella säkerhetsfrågor, kanske inom FN eller EU.

Trots att hon bara är 23 år har Molle Saltskog hunnit med en hel del. I somras jobbade hon i New York på det privata säkerhetsföretaget The Soufan Group, grundat av före detta FBI-agenten Ali Soufan.

– Vad jag gjorde där kan jag tyvärr inte berätta förutom att jag jobbade med geopolitiska säkerhetsfrågor.

Intresset för omvärlden säger Mollie att hon har fått från sin mamma som tidigt tog med henne ut i världen. Upp till sexan gick hon i Gustav Vasa skola och efter det började hon Enskilda gymnasiet. Då var hon tolv år.

– Redan då hade jag en varm känsla i magen, ”här vill jag gå”, samma känsla som när jag var på informationsmöte om den globala ledarskapsutbildningen. I högstadiet lärde jag mig studieteknik, men jag är inte den som har pluggat dygnet runt. I gymnasiet var det många som var mycket värre än jag, till exempel de som ville börja på läkarlinjen.

Redan i ettan på gymnasiet bestämde sig Mollie och hennes kompis för att de skulle plugga utomlands och hon hoppas att fler unga i Vasastan får upp ögonen för det.

– Vi kollade upp det mesta själva och jag sökte tolv olika universitet. Mitt tips till folk som vill gå samma väg som jag är: samla på dig en massa människor som genuint vill dig väl och som tror på dig.

Hemma i Vasastan är Mollie rätt sällan. I år totalt en vecka och så över jul.

– Första året åkte jag till Sverige oftare, men gradvis har min hemlängtan minskat.

Toppstudent. Mollie Saltskog, 23, är första kvinnan i Norden som antas till Schwarzman Scholars masterutbildning som bland annat hyllats av ledare som Kofi Annan, Michelle Obama och Mark Zuckerberg. Foto: Mimmi Epstein