HISTORISK. Victoria Kawesa, uppväxt i Järva, blir den första svarta partiledaren i hela Europa. Foto: Mimika Kirgios

Hon är första partiledaren från Tensta

Victoria Kawesa från Tensta är inte bara den första svarta partiledaren i Sverige, utan även i Europa.  – Det är stort, säger den nya ordföranden för Feministiskt initiativ. Ett historiskt ögonblick.

  • Publicerad 16:37, 29 mar 2017

"Järva har format mig till den person jag är"

Under Feministiskt initiativs kongress i Västerås i helgen valdes Victoria Kawesa till den som tillsammans med Gudrun Schyman ska leda partiet. Victoria Kawesa kom till Sverige från Uganda som barn. Hon växte upp med sin mamma i Tensta och Husby, och hon tog studenten på Tensta gymnasium.

– Järva har format mig till den person jag är, säger hon. Jag vill att människor i Järva ska ha stora drömmar och kunna realisera dem. Det är viktigt att vi delar den demokratiska makten och tillsammans formar vår gemensamma framtid.

Victoria Kawesa tror att det politiska läget, både i Sverige och i världen, ger Fi goda möjligheter att ta sig in i riksdagen nästa år.

– Ja, det viktigaste uppdraget som styrelsen fick av Fi:s kongress är att vara en tydlig motkraft till de växande högerextrema krafterna i Sverige och Europa. För det arbetet krävs att vi tar Feministiskt initiativ till riksdagen i valet 2018.
Det gäller att vända samhällsutvecklingen, menar Victoria Kawesa, inte bara i Järva, utan i alla utsatta områden.

– Det handlar om att stärka den sociala tryggheten, bekämpa diskrimineringen och våldsbrotten. Människor måste ha ett jobb att gå till, egenmakt i sin närmiljö och samhället behöver färre repressiva åtgärder. Sociala investeringar skapar tillit i samhället och de ska vi ha mera av.    

MER FI:s nya partiledare

Victoria Kawesa är 41 år och arbetar idag som lektor i genusvetenskap på Södertörns högskola.

Feministiskt initiativ grundades som parti 2005.
I valet 2014 fick partiet 3,1 procent av rösterna. Fi har idag politisk representation i 13 kommuner.