Hökarängen har tre lokalgrupper – varför?

”Klassförakt.” ”Mobbning.” ”Rasism.” När Hökarängens lokalgrupper ska beskriva varandra sparas det inte på invektiven. Hur blev det så här?

  • Publicerad 20:00, 12 feb 2020

Med sina över 4 200 medlemmar är Hökarängen den överlägset största lokalgruppen i området med samma namn.

Sedan gruppen grundades i september 2007 har området begåvats med ytterligare två allmänna lokalgrupper: Hökis! och Hökarängen <3.

Den förstnämnda såg dagsljuset i mars 2013.

– Jag kände inte till den andra gruppen överhuvudtaget just då, förklarar Dennis Persson, grundare av Hökis!.

I skrivande stund har Hökis! 1 800 medlemmar. Enligt Dennis har de med tiden blivit mer aktiva "på gott och ont".

Inte skäl att blocka

Han säger att det blev "ett himla rabalder" när romer från Rumänien bosatte sig i området. Trots det är det sällan som någon blockerats eller fått sitt inlägg borttaget i gruppen, fortsätter han. Personliga påhopp och förtal går "absolut" bort, men ...

– Det är kanske inte skäl att blockera personen helt och hållet. De kanske skriver till varandra och kommer överens om att den ena var jättedum.

Minstingen i trion, Hökarängen <3, kom till i september 2014 som en motreaktion mot de andra grupperna, där det enligt grundaren Jo Ratatalo förekom "jättemycket hets mot romer".

– Folk pratade ihop sig, de ville ha medborgargarden och leta upp romers läger. Så vi startade gruppen med underrubrik "Hökarängen för alla", säger hon.

Ingen rasism

I dag har gruppen 1 500 medlemmar, och är enligt Jo menad att vara en plats fri från rasism, sexism, homo- och transfobi.

– Det är inte så att vi tar bort en kommentar om någon missförstått eller ställt en öppen ärlig fråga om något. Men så fort det börjar bli formuleringar som ”ni har skygglapparna på”, ”ni ser inte sanningen” eller "SD 2022” tar vi bort det. Det ger inget, säger Jo.

Att säga att man röstar på SD är skäl nog att bli utesluten ur gruppen?– Nej, men om man uttrycker sig rasistiskt eller kränkande mot en grupp behöver man inte vara med.

Grundare. Jo Rantatalo från lokalgruppen Hökarängen <3. Foto: Privat

Administratör. Ralph Chesterson från lokalgruppen Hökarängen. Foto: Privat

Ralph Chesterson, administratör i pionjärgruppen Hökarängen, är emellertid kritisk. "Ett tryggt rum där vanliga åsikter inte förekommer", beskriver han Hökarängen <3.

– Man fryser ut den som inte tycker som en själv. Jag skulle kalla det för klassförakt och mobbning, säger han.

Varningar för "skumma" personer och inbrottstjuvar sprider onödig oro i lokala facebookgrupper

Enligt Ralph har hans grupp en bredare bas av människor, med folk av olika samhällsklasser, åldrar och politisk åskådning – och därav "mer konflikt och grövre språk".

– Att det skulle vara rasism i gruppen i allmänhet är bara falskt, säger Ralph.

Samtidigt tycker han att folk i hans grupp kan vara "ohyggliga" mot varandra, och efterlyser bättre stämning. Själv säger han sig dock inte kunna göra så mycket.

– Det är medlemmar som driver gruppen, jag kan inte styra dem. Jag tar bort och tillåter, resten är upp till medlemmarna.