Jenny G Ericson håller på för fullt med att förbereda butiken för öppning. Foto: Oliver Åbonde

Hökarängen får ett eget designtorg – vill ge lokala konstnärer en chans

På fredag öppnar en ny tredelad verksamhet i Hökarängens Zoos gamla lokaler på gågatan i centrum. I Designcentralen kommer det bland annat säljas hantverk som produceras av lokala konstnärer.

  • Publicerad 11:25, 28 apr 2015

Det finns ju mycket folk här ute som jobbar konstnärligt. Tanken är ungefär som Designtorget, för många behöver en plattform.

Den 8 maj drar Jenny G Ericson igång sin nya butik Växterian som består av tre delar. En för odling och växter, en för hushåll och en designcentral.

– Egentligen är det uppdelat i tre för att jag själv har erfarenhet och intresse av alla tre, så på sätt och vis kan man säga att butiken kommer ur min egen erfarenhet, säger Jenny.

Odling och växter kommer inrikta sig på olika typer av växter och tillbehör. Hushåll kommer att ha ett sortiment av ekologiska, närodlade, småskaliga, eller på andra sätt medvetna varor. Ett stort fokus ligger på hållbarhet i båda delarna.

– Det finns en närvaro i allting. Jag försöker vara närvarande när jag tittar på vad saker kostar gentemot kvalitet och om det finns ett längre värde i dem. Likadant finns det en närvaro hos alla producenterna, där de tittar på syftet och om det är försvarbart, säger Jenny.

Lokala konstnärer

I den tredje delen, Hökarängens Designcentral, kommer Jenny att sälja konsthantverk från lokala och regionala konstnärer.

– Det finns ju mycket folk här ute som jobbar konstnärligt. Tanken är att vara ungefär som Designtorget, för många behöver en plattform.

Lokalen som Jenny huserar i hyrs ut av Stockholmshem, som driver projektet Hållbara Hökarängen. I projektet arbetats det bland annat med centrumutveckling och hållbarhetsfrågor. Jennys fokus på hållbarhet var en av anledningarna till att hon fick lokalen och hon hoppas nu på att kunna dra folk till Hökarängen.

– Min förhoppning är att jag ska få ett uttryck i affären som gör att man vill komma och titta vad som händer och att det ska locka nytt folk till Hökarängen som upptäcker vilken pärla det är. Hade jag vetat att en sån här butik fanns någonstans så hade jag gärna velat åka och titta, säger hon.

Invigning nästa helg

Kommande helg, den 8-9 maj, är det alltså premiär för Växterian. Men någon pompa och ståt blir det inte.

– Det blir marschband och så blir det flyguppvisning, säger Jenny skämtsamt. Nej, men jag ska försöka ha erbjudanden på sånt som är på tapeten i maj, som plantor, örter och kryddor.