De senaste åren har bostadssajten Booli gått igenom försäljningar av bostadsrätter nära tunnelbanan och årligen presenterat en karta över hur priserna utvecklats.

Metoden är lite vansklig. På ställen där det inte finns eller säljs så många bostadsrätter nära t-banan, kan enskilda försäljningar ge stort utslag. Som i Tallkrogen där snittpriset 2018 var hela 73 000 kronor per kvadratmeter, för att året därpå sjunka till 49 000 kronor.

6 000–8 000 kronor

Vid de andra stationerna i Farsta stadsdelsområde är siffrorna mer tillförlitliga. Från 2017 och fram till nu, har snittpriset både i Gubbängen, Farsta och Farsta strand stigit med 6 000–8 000 kronor per kvadratmeter.

Centrum bakom prisökning

Stadsdelen som sticker ut är Hökarängen. Där har snittpriset på bara tre år stigit från drygt 37 000 till över 49 000 kronor per kvadratmeter, enligt Booli. Det är en ökning med över 32 procent.

Av kartläggningen att döma är det nu nästan lika dyrt att köpa en bostadsrätt i Hökarängen som i Gubbängen – områden där det tidigare funnits en tydligt prisglapp.

– Det kan jag verkligen bekräfta. Tidigare skiljde det ofta 100–150 000 kronor på en tvåa. Nu kan det till och med vara dyrare i Hökarängen, säger Mats Brunesson, fastighetsmäklare på ERA Enskede/Farsta.

Vad beror det på?

– Det är centrumet i Hökarängen som har tagit fart. De har gjort mycket mer där än i Gubbängen. Konditorn & bagarn, Bak, nya restauranger som öppnar, Konsthall C – det händer mer. Gubbängen har halkat efter. Även för kommersiella lokaler kan man nu få mer i hyra i Hökarängen.

Farsta strand vs. Farsta

Generellt blir det billigare ju längre ut på tunnelbanenätet man kommer. Men Farsta strand anses ändå aningen attraktivare än Farsta, av snittpriserna att döma.

– Där tror jag det handlar om att man kommer ännu närmare vattnet och naturen. Och så finns ju både t-bana och pendel vilket är en fördel, säger Mats Brunesson.