Från och med den första januari 2022 har Sigtunahem yrkat till Hyresgästföreningen att höja hyrorna med 2,5 procent. Det är en lägre höjning än Sveriges allmänna prisutveckling som ligger på 2,8 procent.

– Vi tar vårt ansvar för bostadsförsörjningen i Sigtuna kommun och arbetar intensivt för att skapa trygga områden och en hög boendekvalitet för våra hyresgäster, säger Sigtunahems fastighetschef Bertil Hallbäck i ett pressmeddelande.

Lägre höjning än snittet

I snitt har driftkostnader för allmännyttiga bostadsföretag ökat med 2,2 procent under har under de senaste sju åren. Under samma period har Sigtunahem höjt hyrorna med 1,3 procent i genomsnitt.

– Under en lång period så har hyresutvecklingen släpat efter den ekonomiska utvecklingen i samhället. Om det fortsätter så – att kostnaderna stiger mer än våra intäkter – betyder det i praktiken att vi i längden får svårt att bibehålla den höga kvaliteten på service och produkt som våra hyresgäster förtjänar, säger Bertil Hallbäck.

Sigtunahem skriver i pressmeddelandet att de vill fortsätta att bygga bostäder för framtiden, förvalta det befintliga beståndet på ett ekonomiskt hållbart sätt och hålla hög nivå på service till sina hyresgäster.