Hyreshöjning. Sigtunahem vill höja hyrorna från och med den 1 januari. Foto: Mikael Andersson

Höjd hyra att vänta under nästa år

Nu kan det bli dyrare hyror för hyresgästerna i Sigtunahem. Från och med 1 januari vill Sigtunahem höja hyrorna med 2,5 procent.

  • Publicerad 09:30, 16 nov 2021

Under en lång period så har hyresutvecklingen släpat efter den ekonomiska utvecklingen i samhället.

Från och med den första januari 2022 har Sigtunahem yrkat till Hyresgästföreningen att höja hyrorna med 2,5 procent. Det är en lägre höjning än Sveriges allmänna prisutveckling som ligger på 2,8 procent.

– Vi tar vårt ansvar för bostadsförsörjningen i Sigtuna kommun och arbetar intensivt för att skapa trygga områden och en hög boendekvalitet för våra hyresgäster, säger Sigtunahems fastighetschef Bertil Hallbäck i ett pressmeddelande.

Lägre höjning än snittet

I snitt har driftkostnader för allmännyttiga bostadsföretag ökat med 2,2 procent under har under de senaste sju åren. Under samma period har Sigtunahem höjt hyrorna med 1,3 procent i genomsnitt.

– Under en lång period så har hyresutvecklingen släpat efter den ekonomiska utvecklingen i samhället. Om det fortsätter så – att kostnaderna stiger mer än våra intäkter – betyder det i praktiken att vi i längden får svårt att bibehålla den höga kvaliteten på service och produkt som våra hyresgäster förtjänar, säger Bertil Hallbäck.

Sigtunahem skriver i pressmeddelandet att de vill fortsätta att bygga bostäder för framtiden, förvalta det befintliga beståndet på ett ekonomiskt hållbart sätt och hålla hög nivå på service till sina hyresgäster.

Lägre höjning än snittet

Den allmäna prisutvecklingen i Sverige ligger på 2,8 procent.

Sigtunahem yrkar på en höjning med 2,5 procent.

De senaste sju åren har driftkostnader för allmännyttiga bostadsföretag ökat med 2,2 procent.

Genomsnittliga hyreshöjningen hos Sigtunahem var då 1,3 procent.

Går hyreshöjningen igenom gäller den från 1 januari 2022.

Visa merVisa mindre

L: ”Sigtuna ska bli bästa skolkommunen”

Nyheter Val. Skola och trygghet högt på dagordning Trygghet, äldreomsorg och bostadspolitiken blir heta ämnen inför valet enligt Liberalernas Pernilla Bergqvist.torsdag 25/11 13:07

Bedrägerier mot äldre ökar i Sigtuna

Nyheter Luras. Verbala tjuvar försöker blåsa äldre En bedrägerivåg som svept över norrort har även nått Sigtuna. Flera äldre i kommunen har blivit uppringda av misstänkta bedragare.tisdag 23/11 11:52

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Nyheter Testning. Alla uppmanas testa sig igen, meddelar FHM. Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.fredag 19/11 9:58