Högtryck på vaccinationscentralen

Vaccinationscentralen i Ormsta öppnade med en rivstart i förra veckan. Under de två första dagarna hann de ge drygt 50 stick – i timmen. Gustav Soler vill höja tempot , men då krävs fler sköterskor.

  • Publicerad 11:48, 18 jun 2021

Gustav Soler är läkare och chef för vårdbolaget Prosalus, som driver mottagningen i Ormstaskolans gymnastiksal.

Egentligen har han tillräckligt att göra med att lösa övergripande problem för de fyra mottagningar som bolaget driver i Roslagen.

Men den här dagen jobbar han bokstavligen på golvet, iförd visir och munskydd.

– Jag både sticker och drar upp vaccin i sprutorna. Vi är lite korta på sköterskor.

Trycket är högt från Vallentunaborna.

– Så fort vi lägger ut en tid går den åt. Ibland tror vi att vi glömt att lägga ut dem eftersom de försvinner så snabbt.

Mottagningen i Vallentuna är fortfarande den som har flest luckor i schemat. För att få utföra vaccinationen krävs att man är legitimerad sjuksköterska eller läkare.

Till arbetsstyrkan hör pensionerade och färdigvaccinerade sköterskor som rycker in på dagtid. Likaså sådana som jobbar, men ställer upp utanför ordinarie arbetstid.

Det behövs fler.

– Men det är svårt för oss att begära att de ska jobba fler timmar. Vi vill inte överutnyttja dem som ställer upp.

När det blev klart att mottagningen skulle öppna i Ormstaskolans gympasal gick det fort.

– Dagen innan vi öppnade låg det glassplitter på golvet. Men vi fick grovstädat och bra stöd av kommunen, säger Gustav Soler och öppnar dörren till förrådet.

Inne i det trånga utrymme som blivit provisorisk expedition står Camilla Westerholm, som annars jobbar på intensiven vid Danderyds sjukhus.

Hon har ett ansträngande år bakom sig, men har ändå tagit på sig kvällspass här.

– Jag vill ju att alla ska vaccinera sig så fort det går så vi inte får någon fjärde våg. Jag har personalansvar och har sett alla som slitit så att de blivit helt slut, säger hon.

Gustav Soler kallar henne "sjukvårdens motsvarighet till Rocky Balboa".

– De har kört så hårt och ändå kommer hon hit och gör en samhällsinsats. Hon är en hjälte. Men du vet hur det är. Iva-syrror är stenhårda, tough as nails.