
Charlotte Englund, Tjejjouren i Vallentuna Foto: Louise Kristoffersson
Högtryck på nystartade tjejjouren
I en lokal på hemlig adress ligger Vallentuna kvinnojour, som sedan i våras fått en lillasyster i Tjejjouren. Redan behövs fler volontärer till den nystartade chatten.
- Nyheter
- Publicerad 11:47, 3 jun 2022
Vi tjejer måste lära oss att stå upp för oss själva och våra kroppar.
– Nu är vi fem personer med mig inräknad. Vi skulle lätt kunna vara dubbelt så många. Då skulle vi kunna ha två lag för två kvällar, säger Charlotte Englund, projektledare för Tjejjouren i Vallentuna.
Chatten är öppen på tisdagkvällar sedan en dryg månad. Första gången hörde inte så många av sig, men redan den andra veckan rasslade det till.
– Det var fullt ös och vi hade sex chattar igång parallellt.
När klockan närmar sig 19 sitter fyra kvinnor i skilda åldrar runt ett bord med sina laptops framför sig.
Det plingar till och kvällens första chatt inleds. Agnes, den yngsta volontären, är snabbast.
– Jag tar det!
Chatten inleds, som så många andra, trevande och blygt.
Agnes är tyst en stund. Läser.
– Hon mår skit, säger hon efter en stund.
Agnes funderar en stund på hur hon ska svara.
Uppdraget är krävande. Att vinna tjejernas förtroende kräver tålamod, mognad och fingertoppskänsla.
– Jag brukar tänka på hur jag själv skulle vilja bli bemött. Det viktiga är att få dem att känna sig accepterade, att vinna deras förtroende på den korta tid vi har på oss, säger 32-åriga volontären Miriam.
Ämnena spänner från sex, övergrepp, graviditeter, mobbing, placeringar och matmissbruk till självskador och ångest.
– Självskadebeteenden har alltid funnits, säger Miriam. Men de får mycket större proportioner för dagens unga tjejer. De lever sitt liv på nätet, där folk är skoningslösa mot allt som inte är perfekt.
Målet med tjejjouren är att jobba förebyggande, fånga upp problemen innan de blivit för svåra.
– De ska inte behöva hamna på kvinnojouren, säger Lena, en volontär i 60-årsåldern. Jag vill att de lär sig att vara rädda om sig och vågar säga nej.
Många som skriver in har killar som pressar dem att göra saker när de har sex som de inte känner sig bekväma med. De är osäkra på om de får säga nej och undrar om det killen vill göra med dem är normalt.
– Om de inte tycker om det själva finns ju svaret där, säger Charlotte Englund. Men det finns inga dumma frågor. Vi tjejer måste lära oss att stå upp för oss själva och våra kroppar. Det är tydligt att många killar är porrskadade. Vi får frågan från tjejerna om de måste gå med på analsex. Men det är klart att de inte måste. De måste ingenting.