Högt tryck. Det är mycket att göra på Stockholms två krematorier just nu. Arkivbild från Skogskyrkogårdens krematorium. Foto: Sacharias Källdén

Högt tryck på Stockholms krematorier

Det är mycket att göra på Stockholms två krematorier till följd av coronapandemin. Nu jobbar personalen både kvällar och helger för att hinna med.

  • Publicerad 16:14, 4 maj 2020

Vi jobbar hårdare än vi brukar göra och har längre dagar.

I Stockholm finns två krematorier, vid Råcksta begravningsplats och vid Skogskyrkogårdens begravningsplats. De har samma kapacitet – och just nu samma tryck.

Svante Borg är förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen, och ansvarar för driften av krematorierna. Han berättar att det är högt tryck på ugnarna.

– Läget är ansträngt till följd av corona. Vi behöver jobba längre dagar och vi behöver även jobba på helgerna, men vi löser uppdraget just nu, säger han.

Bibehållen värdighet

Kremering är vanligare i Stockholm än i resten av landet. Nio av tio stockholmare valde redan innan covid-19 slog till att kremera sig. Eftersom det tar längre tid att få till en begravning idag väljer ännu fler att kremera än vanligt. Något som kyrkogårdsförvaltningen ser positivt på.

– Det gör att vi kan bibehålla värdighet och etiken på ett annat sätt, säger Svante Borg.

Enligt begravningslagen ska en kremering genomföras inom en månad efter dödsfallet. Efter det ska gravsättning ske inom ett år.

– Vi försöker jobba på samma sätt som vi alltid gör, och att de anhörigas idéer och tankar gäller så långt som möjligt även i den här tiden. Även med kistbegravningar, det är viktigt att allt får ta sin tid, vi tar inga genvägar, säger Svante Borg.

Kan det bli så fullt att ni inte kan ta emot fler?

– Det finns självklart en risk att det skulle bli väldigt många i de kylda utrymmen där kistorna står. Men jag ser ingen risk med att vi inte skulle kunna ta emot alla, säger Svante Berg.

Han fortsätter:

– Däremot är jag orolig för att något i systemet ska gå sönder, som att en ugn skulle sluta fungera. Ett annat orosmoment är om flera skulle bli sjuka i arbetslaget. Men vi försöker planera för allt i förväg.

Norra Stockholms sista anhalt finns i Västerort

REPORTAGE: I dödens eld – följ med in i nya krematoriet