Rufaida och Tiara på väg att lära sig simma i Vällingby. Platserna på kurserna ryker snabbt. Foto: Anders Björklund

Högt tryck på simskolorna i västerort

Det är många som vill passa på att lära sig simma, vilket har resulterat i kö till flera av höstens simskolor. "Vi hade tur som fick plats nu, men till de kommande kurserna har min dotter inte fått någon plats än" säger pappan Ricwan Shahan.

  • Publicerad 18:15, 3 sep 2021

Sommaren är snart över, men platserna för att lära sig simma i simhallarna i Vällingby, Åkeshov, Spånga och Beckomberga går ändå åt som smör i solsken.

Väntar på släppen

Det gäller både de kurser staden ordnar och kurserna som simföreningar håller i.

– Föräldrarna sitter och väntar på att tiderna släpps. Man skulle önska att det fanns fler simhallar och fler möjligheter för simskolor. Både vi och föreningarna kämpar för att erbjuda så mycket undervisning vi kan. Det finns definitivt underlag för att ha mer undervisning, säger Erik Bredler som är anläggningschef vid Vällingby sim- och sporthall.

När Mitt i dyker in i Vällingbys simhall övar barn i en nybörjargrupp i en undervisningsbassäng. Bland deltagarna finns Tiara, 8 år, och Rufaida, 6 år. De ser ut att trivas som fiskar i vattnet.

– Varken jag eller min fru kan simma. Med tanke på det är det inte särskilt avslappnat när vi besökt badplatser. Så vi ska också börja på en kurs snart, säger Rufaidas pappa Ricwan.

S: Risk att fler väljer bort dyrare simskola

Erik Bredler, anläggningschef på Vällingby sim- och sporthall. Foto: Anders Björklund

Tiara och Rufaida har gått den inledande kursen för att bli simkunniga. Efteråt fick alla barn diplom och föräldrarnas applåder. Foto: Anders Björklund

Simskolor i västerort

Stadens simskolor

Åkeshovs sim- och idrottshall

Alla kurser med start i augusti blev fullbokade och cirka 20 barn stod i kö. Kurserna i oktober är också fullsatta och har cirka 30 barn i kö.

Vällingby sim- och idrottshall

Intensivsimskola innan skolstarten var fullbokad med kö. Simskolestarten i augusti och i oktober är också i princip fullbokade och har kö.

Föreningar

Spårvägen simförening

Så gott som alla nybörjarplatser för kuserna som startade i slutet av augusti fullbokade i västerort. Fler platser fanns för den som är redo att lära sig simma 25 meter.

Stockholms kappsimningsklubb

Platser fanns kvar på kurser som börjar i Åkeshovs simhall i månadsskiftet augusti/september. Kö till vissa tider.

Även fler aktörer med simskola finns i västerort, till exempel Trampoolin och Monas simskola.

Visa merVisa mindre

Inta bara Rufaida till höger är på väg att lära sig simma. Det är även hennes mamma och pappan Ricwan. Familjen flyttade hit från Bangladesh för ett par år sedan. Foto: Anders Björklund

Drunkningsolyckor i Sverige

2019
Juli månad: 17 personer
Totalt: 68 personer

2020
Juli månad: 11 personer
Totalt: 77 personer

2021, preliminär statistik
Juli månad: 26 personer
Totalt (t.o.m 31 juli): 75 personer

Visa merVisa mindre

"Vatten överallt"

En annan förälder, Josef Wang, har förutom Tiara också sin son Dominic, 10 år, i simskola.

– Det är vatten överallt i Sverige. Att kunna simma är ett måste. Min son missade mycket av simundervisningen i skolan och nu tar vi igen det.

Både Josef och Ricwan berättar att det varit högt tryck för att få plats på kurserna.

– Vi försökte få plats i juni och juli, men nu i augusti hade vi tur att Rufaida fick plats, säger Ricwan Shahan.

"Tråkigt säga nej"

I både Vällingby och Åkeshov blev intensivkurserna som staden ordnade i augusti fulla och fick kö. Det gäller även de kommande ordinarie simskolorna som startar i slutet av augusti och oktober.

Även föreningarna Spårvägen simförening och Stockholm kappsimningsklubb upplever ett hårt tryck. Klubbarna efterlyser fler simbassänger.

– Platserna fylls snabbt upp och det är tråkigt att behöva säga nej till barn som vill lära sig simma, och speciellt när det gäller äldre barn utan simkunnighet. Det finns mest ströplatser på svårare tider kvar, säger Christer Lindqvist, sportchef i Stockholms kappsimningsklubb.

Nya hallar planeras

Några nya hallar väntar dock inte de närmsta åren. Stockholms stad pekar på att västerort har relativt god tillgång på simhallar i förhållande till andra stadsdelar.

Däremot finns behov för en ny simhall omkring 2030 enligt staden. Ungefär samtidigt kan det bli fråga om en ny simhall som ersätter Husbybadet.

– Vi försöker ständigt hitta en så bra balans som möjligt i fördelning av tider mellan vår egen simskola, tider för skolans simundervisning, tider till föreningarnas verksamhet och möjlighet för allmänheten att besöka oss, säger Camilla Hagman, kommunikations- och evenemangschef på idrottsförvaltningen.